ZLTO wil boerenbelangen borgen in RES-plannen

De blauwdrukken van de eerste Regionale Energie Strategieën (RES) liggen ter beoordeling in Den Haag en de meeste regio's zijn alweer bezig met hun 2.0-versie. Achter de schermen probeert ZLTO, vooral via de lokale afdelingen, bij alle plannen voor windmolens en zonne-energie ook perspectief voor de boer en tuinder te behouden.

ZLTO+wil+boerenbelangen+borgen+in+RES%2Dplannen
© Hollandse Hoogte

ZLTO heeft, mede in de persoon van bestuurder Hendrik Hoeksema, vanaf het eerste moment aan tafel gezeten bij de planvorming van de RES-regio's. Een speerpunt is om eerst en zoveel mogelijk daken te voorzien van zonnepanelen.

Hoeksema: 'Het volgen van de zonneladder, waarbij landbouwgrond pas als laatste optie in beeld komt bij het plaatsen van zonnepanelen, is erg belangrijk. Maar nog steeds wordt in onze ogen te weinig rekening gehouden met boeren die door willen. De consequenties van grootschalige zonne- en windenergieopwekking voor deze groep ondernemers zijn niet of nauwelijks in beeld. We blijven hameren op het versterken van de landbouwstructuur, al dan niet via de afdelingen.'


'Pure winst'

In de plannen van RES Midden-Brabant staat deze wens van de agrarische sector volgens Hoeksema duidelijk als uitgangspunt geformuleerd. 'En ook in de andere regio's gaat dit langzaam maar zeker de goede kant op. Dat is pure winst. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd. Van bijeenkomsten met portefeuillehouders Energie van ZLTO-afdelingen tot webinars met raadsleden waarin we onze visie op de invulling van de RES'en hebben gedeeld.'

Terwijl de puntjes op de i zijn gezet van de eerste RES-plannen, zijn veel regio's alweer bezig met de opvolgers. Die gaan over de energievraagstukken van 2030 tot 2050. 'De grootste uitdaging is het warmtevraagstuk, oftewel hoe we van het gas af gaan', stelt Hoeksema.


Kansen voor glastuinbouw

'We zijn met Glastuinbouw Nederland bezig kansen voor de sector in beeld te brengen in het licht van de energietransitie', vervolgt de ZLTO-bestuurder. 'Warmtekrachtkoppelingen kunnen een rol gaan spelen in het stabiliseren van het elektriciteitsnet. En we willen de sector inzetten voor het leveren van restwarmte uit kassen.'

Daarnaast breekt Hoeksema ook een lans voor biomassa. 'Wereldwijd heeft biomassa maar een aandeel van zo'n 5 procent van de energieopwekking. Maar je moet alle kansen benutten, dus biomassa houden we ook op de agenda.'


Vier tot vijf speerpunten

ZLTO legt de focus op vier tot vijf speerpunten in de zeven RES-regio's in het werkgebied. 'Inmiddels zijn veel afdelingen en leden erbij betrokken en gaan ze zelf iets met duurzame energieopwekking doen.'

Wel wil Hoeksema naar het grotere plaatje kijken. 'De RES blijft gepuzzel op de vierkante meter. Je moet het op Europese schaal aanpakken. Waar schijnt de meeste zon, waar waait het het hardst? Daar moet je vervolgens zonneparken en windmolens concentreren. Dat dit kan worden geregeld binnen de Europese Unie is geen utopie. Als bestuurder moet je altijd een stip op de horizon zetten, anders hoef je nergens aan te beginnen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer