Landbouw blij met aangepast energieplan Soest

Gemeente Soest heeft landbouwgrond vrijwel volledig uitgesloten als mogelijke locatie voor zonneparken in de gemeentelijke plannen voor grootschalige energieopwekking. Dit tot tevredenheid van de agrarische sector, die de afgelopen tijd intensief met de gemeente in gesprek was over de plannen.

Landbouw+blij+met+aangepast+energieplan+Soest
© Dirk Hol

Puck Brunet de Rochebrune, regievoerder Programma Energietransitie bij gemeente Soest, laat weten dat een beoogde locatie is afgevallen omdat 'het voortbestaan van de agrariërs die in Soest actief zijn en de verduurzaming van de landbouw zwaarder heeft gewogen dan het opwekken van duurzame energie door zonnevelden'. De gemeente noemt de landbouw een voor Soest kenmerkende functie die een tamelijk grote rol speelt in de identiteit van Soest.

Eén locatie wordt wel verder uitgewerkt in het Uitnodigingskader grootschalige energieopwekking. Van die plek wordt de verwachte impact op agrariërs veel beperkter geacht. Daarnaast is die locatie gemakkelijker landschappelijk in te passen.

Martijn van Dijk, bestuurslid van LTO Noord-afdeling Eemland: 'Ik ben blij dat onze zorgen serieus zijn genomen. We hebben geprobeerd inzichtelijk te maken wat de gevolgen zouden zijn van de aanvankelijke plannen. Dat heeft indruk gemaakt.'

Binnenkort is LTO ook een van de gesprekspartners die met de gemeenteraad in gesprek gaat over het plan zoals het er nu ligt. De gemeenteraad van Soest neemt op 8 juli een besluit over de energieplannen, die verder gaan dan er vanuit de Regionale Energiestrategie (RES) van Soest wordt gevraagd. Soest heeft de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer