ForFarmers ontwikkelt indicator korrelkneuzing mais

Veevoerbedrijf ForFarmers heeft de Korrel Proces Score (KPS) ontwikkeld. Hiermee wordt het effect van de korrelkneuzing op de verteringssnelheid van zetmeel in snijmais bepaald.

ForFarmers+ontwikkelt+indicator+korrelkneuzing+mais
© Pixabay

Met de KPS is de voederwaarde van maissilage van ForFarmers-klanten nog nauwkeuriger te voorspellen, waarmee het rantsoen beter kan worden geoptimaliseerd. Uiteindelijk draagt dit bij aan een hogere voerefficiëntie en daarmee hogere voerwinst. Bepalen van de KPS kan meteen bij de oogst, maar ook nog als de mais al in de kuil zit.

Voor een optimale benutting van snijmais is een goede kneuzing van de korrel noodzakelijk. Elke korrel moet in ten minste vier delen worden gebroken voor de beste benutting, zeker wanneer kort na de oogst wordt begonnen met voeren. Bij mais die niet goed is afgerijpt, maar toch wordt geoogst, zou een minder goede kneuzing van de korrel met meer grove delen volstaan. Bij droge mais met meer dan 38 procent droge stof is het volgens ForFarmers zelfs aan te bevelen de korrels nog intensiever te kneuzen in acht of meer delen.

Intensiteit belangrijke factor

Bij een grof gekneusde maiskorrel is de hoeveelheid bestendig zetmeel aanzienlijk hoger, vooral in de eerste maanden na inkuilen. In de praktijk zijn hierdoor vaak meer onverteerde delen van korrels in de mest terug te vinden. Een intensiever gekneusde korrel verhoogt juist de verteringssnelheid. De intensiteit van korrelkneuzen is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het optimaliseren van het rantsoen.

Het is bekend dat de inkuilduur van snijmais invloed heeft op de verteringssnelheid. Naarmate de inkuilduur toeneemt, neemt de hoeveelheid bestendig zetmeel in de kuil af en verteert de maissilage steeds sneller. Ook de korrelgrootte speelt hierbij een belangrijke rol.

Ook al is het advies vrijwel steeds om intensief te kneuzen, in de praktijk zit er duidelijk variatie in de deeltjesgrootte van de korrels tussen verschillende maiskuilen. Met behulp van de KPS kan hier in de rantsoenberekening rekening mee worden gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer