Europese adviesgroep: glyfosaat voldoet aan toelatingseisen

Een Europese adviesgroep heeft vastgesteld dat glyfosaat op basis van de huidige beoordeling voldoet aan de goedkeuringscriteria voor de gezondheid die zijn vastgelegd in Europa. De groep, waar onder meer het Ctgb deel van uitmaakt, heeft hiervoor het totale dossier beoordeeld.

Europese+adviesgroep%3A+glyfosaat+voldoet+aan+toelatingseisen
© Han Reindsen

Op verzoek van de Europese Commissie beoordeelde het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (?Ctgb) afgelopen jaar het dossier voor de hernieuwde toelating van de stof glyfosaat. Dat deed ze samen met collega's uit Hongarije, Frankrijk en Zweden. Het dossier bevat een grote hoeveelheid studies die moeten aantonen dat de stof veilig en werkzaam is. Alleen dan kan de stof opnieuw worden toegelaten op de Europese markt.


De vier organisaties, verenigd in de Assessment Group on Glyphosate (AGG), stuurden hun bevindingen dinsdag naar de Europese organisaties Efsa en Echa. Zij zijn verantwoordelijk voor een publieke consultatie, een consultatie bij de andere Europese beoordelingsautoriteiten en uiteindelijk een Efsa-advies aan de ministers in de landbouwraad (SCoPAFF).


Beoordeling

Een van de heikele punten bij de toelating van glyfosaat is de vermeende kankerverwekkendheid. Op basis van al het bewijsmateriaal uit dierproeven, epidemiologische onderzoeken en statistische analyses wordt volgens de AGG niet voldaan aan de criteria voor kankerverwekkendheid. Classificatie van glyfosaat als kankerverwekkend is daarom volgens de AGG niet gerechtvaardigd.

AGG bevestigt wel dat glyfosaat volgens de gestelde criteria ernstig oogletsel kan veroorzaken en giftig is voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen. Dat komt overeen met de huidige classificatie voor glyfosaat en de AGG ziet geen aanleiding die te wijzigen.

De Europese Commissie liet glyfosaat in december 2017 voor een beperkte periode van vijf jaar toe en niet voor de gangbare periode van tien jaar. De stof moet daarom na vijf jaar, dus uiterlijk in december 2022, opnieuw zijn beoordeeld.


Rechtmatigheid

LTO Nederland noemt de conclusie van de AGG goed nieuws en vindt dat de resultaten de rechtmatigheid van de bestaande toelating van glyfosaat bevestigen. Voor boeren en tuinders is de conclusie van AGG belangrijk vindt LTO, want zij vertrouwen erop dat de middelen die zij gebruiken veilig zijn voor mens, dier en milieu.

De bevindingen bieden volgens de organisatie ook perspectief voor behoud van de toelating na 2022. De huidige toelating van glyfosaat vervalt december 2022. Uitgangspunt voor LTO Nederland daarin is dat de besluitvorming plaatsvindt op basis van een onafhankelijke wetenschappelijke risicobeoordeling. Het is zaak dat hieraan in het vervolgproces wordt vastgehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer