Flynth: 'Bewerkingskosten flink gestegen'

Bij de Flynth-klanten is de gemiddelde kritieke opbrengstprijs voor de melk in afgelopen vijf jaar gestegen van 33,4 naar 37,4 cent, een stijging van 12 procent. De zogeheten bewerkingskosten namen daarbij toe met 23 procent, stelt de organisatie van accountants en adviseurs vast.

Flynth%3A+%27Bewerkingskosten+flink+gestegen%27
© Vredo
Volgens Flynth vallen onder bewerkingskosten alle kosten die samenhangen met het werk op de boerderij, zoals betaalde arbeid, de loonwerker en alle kosten van machines en werktuigen. Die bewerkingskosten zijn in de afgelopen vijf jaar gestegen van bijna 67.000 euro in 2016 naar 82.000 euro in 2020.

Uit de vergelijking komt naar voren dat die stijging deels wordt verklaard door een toename van 9 procent in het aantal koeien en een plus van 5 procent in het aantal hectaren. Ook per hectare en per kilo melk namen de bewerkingskosten flink toe. De genoemde schaalvoordelen hebben deze kostenstijging niet kunnen compenseren.


Hogere brandstofkosten

Het grootste deel van de kostenstijging blijkt samen te hangen met de hogere kosten voor machines en werktuigen. Per hectare berekend stegen de kosten voor brandstof van 131 euro naar 165 euro, oftewel 26 procent. Die voor onderhoud gingen omhoog van 189 euro in 2016 naar 229 euro in 2020, wat neerkomt op 21 procent.

De totale bewerkingskosten per hectare stegen van 1.272 euro naar 1.427 euro, oftewel 12 procent. De kosten voor loonwerk gingen nauwelijks omhoog, met 4 procent. Toch maken deze kosten met 518 euro in 2020 een belangrijk deel uit van de totale bewerkingskosten.


Grote variatie

Uit de vergelijking komt een grote variatie tussen bedrijven naar voren. Bij melkveebedrijven met de hoogste bewerkingskosten liggen die 2,5 keer zo hoog als bij de bedrijven met de laagste bewerkingskosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer