Ruim honderd boeren werken aan grondwaterpeil via project Rijn en IJssel

Er zijn al meer dan honderd boeren in het werkgebied van waterschap Rijn en IJssel die deelnemen aan het programma 'Elke druppel de grond in'. Doel van het project is zoveel mogelijk water vast te houden.

Ruim+honderd+boeren+werken+aan+grondwaterpeil+via+project+Rijn+en+IJssel
© niels de vries

'Elke druppel de grond in' begon enkele jaren geleden kleinschalig. Sindsdien groeide het uit tot een succesvol project, zegt gebiedsmakelaar Daniël Nieuwenhuis van Rijn en IJssel. 'Het is een fulltimeprogramma waar we met twee gebiedsmakelaars aan werken. Inmiddels hebben hebben al meer dan honderd boeren maatregelen getroffen en we zien dat het bodemvocht nu meer aanwezig blijft.'

De interesse komt vooralsnog vooral uit het Gelderse deel van het werkgebied van het waterschap, het (kleinere) Overijsselse deel blijft nog wat achter. Vandaar dat vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) een bijeenkomst werd belegd in Haaksbergen over de opties die er voor de agrarische sector beschikbaar zijn op het gebied van waterbeheer.


Meer mogelijkheden

Behalve het programma van het waterschap zijn er vanuit het DAW nog meer mogelijkheden voor boeren om zich voor te bereiden op periodes van extreme droogte of nattigheid. Maatregelen in de regeling spitsen zich toe op het krijgen of houden van voldoende zoetwater op het juiste moment en de juiste plek, en het efficiënt gebruiken van beschikbaar water. Met daarbij altijd oog voor een economisch sterke en duurzame landbouw.

Boeren kunnen, afhankelijk van de maatregel, 40 of 80 procent van de kosten vergoed krijgen via een subsidieregeling, met een maximum van 10.000 euro per aanvrager. Voorbeelden van maatregelen waar subsidiegeld voor beschikbaar is, zijn precisiebemesting, druppelirrigatie, apparatuur voor het toepassen van maaisel, peilgestuurde drainage en de aanleg van stuwtjes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer