Stichting Kennis in je Kas start onderzoek naar komkommervirus

Stichting Kennis in je Kas heeft versneld akkoord gegeven voor gewasoverstijgend onderzoek naar het komkommervirus Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus (Cabyv). Er zijn steeds meer meldingen dat het virus in Nederlandse kassen is aangetroffen.

Stichting+Kennis+in+je+Kas+start+onderzoek+naar+komkommervirus
© Twan Wiermans

Cabyv is niet gereguleerd en heeft dus geen quarantainestatus. Toch kan het virus in de teelt van alle komkommerachtigen, waaronder komkommer, augurk, courgette en meloen, tot aanzienlijke schade leiden. De schade aan het gewas kan variëren van 10 procent plantuitval tot het volledig wegvallen van plantvakken.

Cabyv wordt via bladluizen overgedragen. 'Gezien de grote bladluisdruk op de bedrijven is het van belang om de telers zo snel mogelijk van informatie te voorzien', benadrukt Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland. 'Het gaat om informatie over de levenswijze van dit virus, inclusief schadebeelden, de wijze van overdracht en het protocol bij teeltwisseling om te voorkomen dat het zich doorzet in de nieuwe teelt.'

In het goedgekeurde project van stichting Kennis in je Kas worden telers voorzien van kennis en informatie over het nieuwe virus. Daarmee kan het beheersingssysteem worden verscherpt, waardoor verdere verspreiding zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bedrijven waar Cabyv al voorkomt, krijgen handvatten toegereikt om het virus te elimineren.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer