Einde aan vrijstelling Verimark voor tomatenteelt

De vrijstelling voor Verimark in de bedekte substraatteelt van tomaat is vrijdag vervallen. Die vrijstelling was op verzoek van Glastuinbouw Nederland aangevraagd en toegekend.

Einde+aan+vrijstelling+Verimark+voor+tomatenteelt
© The Greenery

Het ministerie van LNV had met ingang 17 februari een tijdelijke vrijstelling verleend voor 120 dagen. Die periode is nu afgelopen. De vrijstelling werd verleend, omdat de directe schade door tabakswittevlieg (Bemisia) een teeltbedreigend probleem is voor de geïntegreerde bedekte teelt van tomaat. Het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen was op dat moment niet afdoende.

Naast de directe schade die tabakswittevlieg veroorzaakt in de tomatenteelt, is het ook een belangrijke bron voor virusoverdracht. Het tomatenchlorosevirus, ofwel ToCV, is een van de virussen die door Bemisia kan worden verspreid.


Insectenbestrijdingsmiddel

Verimark, met de werkzame stof cyantraniliprole, is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een druppelbehandeling. Mede door inzet van de sector, door middel van een ketenbreed sectorplan, is het probleem sterk verminderd, aldus Glastuinbouw Nederland.

Nieuw verzoek voor toelating vanaf 15 juli in behandeling

Om ook voor de tweede helft van de zomer een afdoende beheersing te verkrijgen van tabakswittevlieg in de tomatenteelt, maakt Glastuinbouw Nederland zich momenteel sterk voor vrijstelling van het middel. Het gaat dan om de periode vanaf 15 juli 2021 en met een duur van 120 dagen. Dit verzoek is nog in behandeling. Uiteindelijk streeft de belangenbehartiger naar jaarronde inzetbaarheid van het middel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer