LTO: plantgezondheid vraagt realistisch beleid

De realiteit moet terugkomen in het gewasbeschermingsbeleid, vindt LTO Nederland. Deelname aan het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming moet daaraan bijdragen.

LTO%3A+plantgezondheid+vraagt+realistisch+beleid
© Bert Kamp

'Onze toekomstvisie voor gewasbescherming komt op hoofdlijnen overeen met die van het ministerie van LNV. Daarom denken we graag mee over een stappenplan om de gewasbeschermingsdoelen voor het jaar 2030 te bereiken', verklaart Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid van LTO.

'Wel vinden we het daarbij cruciaal dat het mogelijk blijft om gezonde planten te telen en dus dat er altijd oplossingen beschikbaar zijn voor de actuele knelpunten. Verder pleiten we voor een gefundeerd beleid met duidelijk onderscheid tussen feiten en emoties. Het gewasbeschermingsbeleid moet gebaseerd zijn op realiteit en niet op de 'waan van de dag'.

Baecke besprak woensdagavond tijdens een webinar van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente de inzet van LTO in het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming. Hij beantwoordde samen met LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling vragen van leden. LTO Nederland is samen met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en een groot aantal stakeholders partner in het uitvoeringsprogramma.

Beuling en Baecke leggen uit dat vanuit het programma in verschillende sectoren komend jaar zo'n 14 pilots worden uitgevoerd. Doel daarvan is oplossingen testen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu te minimaliseren. Voor de akkerbouw neemt de vakgroep het initiatief voor enkele pilots, waarbij in de uitvoering nauw wordt samengewerkt met BO Akkerbouw.


Zoektocht naar oplossingen

'Het is voor ons een zoektocht naar hoe we moeten omgaan met uitdagingen in de gewasbescherming', zegt Beuling. 'Het testen en overdragen van kennis betreft bijvoorbeeld de toepassing van biostimulanten, sensortechnieken en nieuwe veredelingstechnieken. Daarbij beoordelen we wat praktisch mogelijk is, maar is voor ons het verdienvermogen van de agrarisch ondernemer ook steeds een belangrijk ijkpunt.'

Op een vraag over de invloed van LTO op het gewasbeschermingsbeleid zegt Baecke dat hij positief is, zonder de politieke realiteit uit het oog te verliezen. 'In de visie van LNV zien we veel van onze ideeën terug. Het is in elk geval grote winst dat dit uitvoeringsprogramma door LNV wordt gezien als Nederlandse invulling van de Green Deal. Natuurlijk willen we vaak zaken sneller kunnen regelen, maar er is ook begrip voor de positie van de minister in de Tweede Kamer en Brussel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer