Geen+uitstel+voor+stop+op+grondwateronttrekking+in+Zuidelijk+Flevoland
Nieuws
© Koos van der Spek

Geen uitstel voor stop op grondwateronttrekking in Zuidelijk Flevoland

Gedeputeerde Staten vinden dat boeren zelf een oplossing moeten zoeken als in 2025 het verbod van kracht wordt op diepere onttrekkingen van grondwater in Zuidelijk Flevoland. Van verder uitstel op het besluit uit 2009 kan volgens het provinciebestuur geen sprake zijn.

Het onttrekken van grondwater uit putten dieper dan 30 meter wordt vanaf 2025 verboden. Dat gebeurt om de winning van drinkwater door waterbedrijf Vitens veilig te stellen. Tot die tijd geldt een overgangsregime.

Volgens Gedeputeerde Staten is de bodem in Zuidelijk Flevoland kwetsbaar en hebben agrarisch ondernemers in het gebied tot 2025 om oplossingen te zoeken. Dat antwoordden zij op vragen van de PVV-fractie in Provinciale Staten.


Alternatieven

Gedeputeerde Staten raden boeren in het gebied aan contact op te nemen met Waterschap Zuiderzeeland voor advies over alternatieven. Het waterschap kan aangeven of een ondiepere bron een oplossing kan zijn, of dat bijvoorbeeld genoeg oppervlaktewater van voldoende kwaliteit bij het bedrijf beschikbaar is.

LTO Noord heeft eind deze maand nog overleg met de Staten over de kwestie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer