Bouw vast hek in Polen weer vooruit geschoven

Polen weigert nog steeds om aan haar zijde van de grens een vast hekwerk te plaatsen. De Duitse bondsregering zegde toe daarbij te willen helpen, maar krijgt nog steeds nul op het rekest. Dat meldt staatssecretaris Beast Kusch van Landbouw.

Bouw+vast+hek+in+Polen+weer+vooruit+geschoven
© iStock

Al voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland en ook daarna heeft de Duitse regering aan Polen gevraagd om gezamenlijk een dubbel hekwerk op de Duits-Poolse grens te bouwen. Daartussen moet dan een witte zone komen vrij van wilde zwijnen. De opmars van Afrikaanse varkenspest naar West-Europa kan daarmee dan tot staan worden gebracht.

Deelstaat Brandenburg is al gestart met de bouw van een een tweede vast wildezwijnenwerend hekwerk aan Duitse zijde. Brandenburg investeerde inmiddels al een 40 miljoen euro in de bouw van vaste hekwerken. Ook deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren gaat daar mee aan de slag. In het drielandenoverleg tussen Duitsland, Polen en Tsjechië heeft de bondsregering Polen opnieuw gevraagd om ook aan Poolse zijde een vast hekwerk te bouwen, zodat er maar liefst drie hekwerken op de grens komen.

Duitsland heeft opnieuw aangeboden om die bouw met mankracht, materiaal en hekwerk te ondersteunen, maar krijgt bij Polen nog niet de handen op elkaar. De Duitse bondsregering heeft bij de EU steun gevraagd voor de bouw van het preventieve hekwerk op de Duits-Poolse grens. Die steun komt er nog niet. Europa heeft wel de bouw van de vaste hekwerken rondom de besmette gebieden gesteund met 9 miljoen euro.


AVP-besmettingen lopen op

Het aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest blijft inmiddels aan beide zijden van de Duits-Poolse grens maar oplopen. In Duitsland zijn sinds de eerst uitbraak op 10 september vorig jaar 2.216 besmette wilde zwijnen, waarvan 1.803 dit jaar, gevonden. In Polen zijn er in 2020 4.070 uitbraken gevonden bij wilde zwijnen. Dit jaar staat de teller op 2.212 uitbraken gevonden bij wilde zwijnen en al 105 bij gehouden varkens, dat zijn er 2 meer dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer