Glastuinbouw formeert crisisteam vanwege hoge energieprijzen

De glastuinbouw start deze week met het samenstellen van een crisisteam vanwege de enorme impact van de hoge energieprijzen. Dat meldt Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw+formeert+crisisteam+vanwege+hoge+energieprijzen
© Monique Jansen

Het 'Crisisteam Glastuinbouw' gaat enerzijds de impact van de hoge energieprijzen voor bedrijven intensief volgen en anderzijds monitoren op welke manier acties mogelijk zijn. Naast organisaties in de glastuinbouw worden wellicht ook partijen met expertise op het gebied van energie, teelttechniek en financiën bij het overleg betrokken.

De aandacht in de politiek en media voor de hoge energieprijzen en de impact daarvan op de glastuinbouwsector groeit. 'We hebben er bijna een dagtaak aan om regionale, landelijke en ook internationale media te koppelen aan glastuinbouwondernemers en aan voorzitter Adri Bom-Lemstra', zegt woordvoerder Jakoline van Straalen namens Glastuinbouw Nederland.


In de uitzending van Hart van Nederland op maandag deelde de voorzitter haar zorgen. Ze vreest dat veel bedrijven in de winter zullen omvallen. 'Wat kan de overheid eraan doen, wat kunnen banken eraan doen? Wij gaan zelf kijken hoe we nog minder energie kunnen gebruiken in onze teelten. Maar we hebben wel hulp nodig.'

Demissionair landbouwminister Carola Schouten gaf in diezelfde uitzending aan dat de gasprijs voor iedereen heel hoog is en ze niet een uitzondering kan maken voor tuinders. 'We moeten zorgen dat de overstap naar elektriciteit loont. En dat zijn we nu aan het stimuleren.' Daarmee doelt Schouten op de 125 miljoen euro die in de rijksbegroting opzij is gezet om de verhoogde ODE-tarieven terug te draaien.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer