Agrifirm: meststoffen voorlopig een stuk duurder

Landbouwcoöperatie en toeleverancier Agrifirm verwacht dat de prijzen voor meststoffen zeker tot het voorjaar van 2022 op een relatief hoog niveau blijven.

Agrifirm%3A+meststoffen+voorlopig+een+stuk+duurder
© Twan Wiermans

Algemene oorzaken voor de prijsstijgingen zijn volgens Agrifirm de aantrekkende economie, de duurdere grondstoffen, het duurdere transport en ook de hogere energieprijzen. De aanhoudende trend van de stijgende prijzen is van toepassing op zowel stikstof-, fosfaat- als kalimeststoffen, meldt de coöperatie in een bericht op de eigen website.

Voor stikstofmeststoffen, zoals kalkammonsalpeter (KAS), geldt dat de prijs van bulkproduct afgelopen jaar steeg tot 30 procent boven het niveau van begin 2020. Ammoniak als grondstof voor KAS is vooral duurder geworden vanwege de hogere brandstofprijzen. Verder zorgen de hoge prijzen voor mais en tarwe voor meer vraag naar deze meststof in Zuid-Amerika en Azië. Agrifirm waarschuwt ervoor dat de levertijden voor KAS kunnen oplopen tot twee maanden.


Verdubbeling

Agrifirm schrijft dat voor een fosfaatmeststof als diammoniumfosfaat (DAP) afnemers in 2022 rekening moeten houden met bijna een verdubbeling van de prijs ten opzichte van het begin van dit jaar. Bij fosfaat heeft vooral de beperkte beschikbaarheid een sterk prijsopdrijvend effect. Onder meer China is gestopt met de export van fosfaten en in Saoedi-Arabië zijn er problemen met de productie van de grondstof voor fosfaatmeststoffen.

Ook voor kalimeststoffen meldt Agrifirm een forse prijsstijging. De verkoopprijs van Kali 60 stijgt in 2022 vermoedelijk met meer dan 60 procent in vergelijking met begin 2021. Ook bij kali is sprake van problemen bij de winning, zoals in Canada. Verder dreigt de Europese Unie met een handelsboycot tegen Wit-Rusland en dat is juist een grote kali-exporteur. Wel lijkt het erop dat vanaf 2022 de productie van kali wereldwijd weer flink wordt opgeschroefd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer