Rijst op Fries proefveld groeit 'verrassend goed'

De eerste aren in de rijst op een proefveld van Better Wetter bij het Friese Veenwouden zijn zichtbaar. Studenten van Aeres MBO in Leeuwarden zaaiden in het veenweidegebied ten noordoosten van Leeuwarden begin juni vijf rassen uit China en een uit Noord-Italië in.

Rijst+op+Fries+proefveld+groeit+%27verrassend+goed%27
© Better Wetter

Het gewas heeft zich verrassend goed ontwikkeld, stelt projectleider Dirk Osinga. 'We zaaiden laat. Het duurde een tijd voordat we een leverancier konden vinden. Alles was nieuw voor ons. Het is een heel nat gebied, daarom hebben we het waterpeil verlaagd tot het bodempeil. Er komen nu aren in het gewas. De planten groeien zeker tot 30 centimeter.'

De docent hoopt dat de pilot een bijdrage kan leveren in de discussie over alternatieve teelten in natte gebieden, zoals de veenweide. Door deze teelten kan de bodemdaling in het veenweidegebied worden afgeremd en de CO2-uitstoot worden verminderd. Het is echter nog veel te vroeg om een uitspraak te doen over een verdienmodel, stelt hij.

'De opbrengsten zijn lager dan die van tarwe. En de teelt hier zou moeten concurreren met de teelt in lagelonenlanden als Vietnam, maar er is veel aandacht voor lokaal produceren. Deze demonstratie kan bedrijven inspiratie bieden om aan de slag te gaan met natte teelten.'


Argusogen

Osinga weet dat veel boeren met argusogen naar natte teelten als rijst kijken. 'Melkveehouders blijven het liefst gras telen, maar wat als de teelt van gras in heel natte gebieden niet meer kan? Zou je rijst dan als veevoeder kunnen gebruiken? Met Better Wetter willen we out of the box denken.'

Met de proef wil Osinga ook discussie bij zijn studenten op gang brengen over klimaatverandering. 'Als rijst in Friesland wil groeien, wat zegt dat over het huidige klimaat?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer