Parasitaire planten bedreigen Afrikaanse rijstoogst

Parasitaire planten zorgen in Afrika in rijst voor grote economische schade en lagere voedselopbrengsten. Dit blijkt uit onderzoek van een team wetenschappers.

Parasitaire+planten+bedreigen+Afrikaanse+rijstoogst
© Foto: Wageningen UR

Parasitaire planten dringen andere planten binnen waardoor deze minder goed groeien en de opbrengst wel met 70 procent vermindert. In de Afrikaanse rijstteelt zorgen ze dit jaar voor een schade van ongeveer 200 miljoen dollar.

Als er geen effectieve maatregelen tegen de parasieten ontwikkeld en toegepast worden, zal de schade komende jaren oplopen. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoekinstituut Africa Rice, het International Rice Research Institute en Wageningen UR.

Belangrijk gewas

Rijst is in Afrika de laatste jaren een steeds belangrijker voedingsgewas geworden. Met de toename van het belang van rijst in Afrika nemen in de rijstteelt de problemen met parasitaire planten snel toe.

Door de grote vraag naar rijst verbouwen de vaak vrouwelijke boeren hun rijst op plaatsen waar voorheen geen rijst stond. Het gaat dan vaak om slechtere gronden die af en toe onder water komen te staan, waar ook nog eens zaden van parasitaire planten in zitten.

Economische schade

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 1.300.000 hectare niet-geïrrigeerde rijst besmet is met parasitaire planten. Onderzoekers komen voor dit jaar op een economische schade van ongeveer 200 miljoen dollar. Dit getal komt overeen met 500.000 ton rijst per jaar of ruwweg 15 miljoen maaltijden per dag.

Als er geen maatregelen worden genomen zal die schade de komende jaren met zo'n 30 miljoen per jaar toenemen. Ter vergelijking: Nederland geeft per jaar zo'n 100 miljoen dollar aan het World Food Programme van de VN.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer