WUR-onderzoeker: 'Ga voorzichtig om met resistentiegenen'

'Met resistentiegenen moet je voorzichtig omgaan. Als je schimmels iedere keer weer de kans geeft zich aan te passen aan de genen, ben je in een mum van tijd weer terug bij af en moet je wel spuiten.' Daarvoor waarschuwt WUR-onderzoeker Geert Kessel tijdens de Plant- en Bodemgezondheidsdag op 16 september in het Limburgse Vredepeel.

WUR%2Donderzoeker%3A+%27Ga+voorzichtig+om+met+resistentiegenen%27
© BO Akkerbouw

'Je kunt niet helemaal op de resistenties vertrouwen. Dit jaar hebben we phytophthora-aantastingen gezien in resistente aardappelen en valse meeldauw in het resistente uienras Hylander.' De uien heeft Kessel overigens niet bespoten.

Bij de aardappelen is te laat ingegrepen, geeft de onderzoeker van Wageningen University & Research (WUR) toe. 'We wilden pas spuiten op het moment dat de eerste phytophthorabesmetting in de regio plaatsvond, maar we hebben te lang gewacht.'


Ziektedruk vorig seizoen

Vorig seizoen hebben de resistenties het wel gered, maar toen was de ziektedruk veel lager. Kessel: 'Een resistentie introduceren betekent niet dat je niet meer spuit. Dat is iets belangrijks om te onthouden.'

Een resistentie introduceren betekent niet dat je niet meer spuit

Geert Kessel, onderzoeker Wageningen University & Research

Ook het suikerbietenras Annamartha KWS met een resistentiecijfer van een 8,5 voor bladgezondheid redt het nog niet, ondanks dat meerdere keren is gespoten met het groene middel Charge.


Hoge score tegen cercospora

'Nieuwere rassen hebben een hogere score tegen cercospora, maar je moet alsnog de andere schimmels bestrijden', zegt directeur Jan-Willem van Roessel van kennis- en onderzoekscentrum IRS. 'Sommige zijn zelfs minder bestand tegen andere bladschimmels.'

WUR heeft bij de aardappelproef in een vier- en achtjarige rotatie gekozen voor de fritesrassen Fontane en Cammeo. Die doen het goed op de zuidelijke zandgronden. 'We merkten dat je in het vroege voorjaar ver komt met deze rassen, maar later niet meer', stelt Kessel. 'Er ontwikkelen zich tijdens het seizoen mutanten van phytophthora, waardoor de ziekte alsnog toeslaat.'

Voor alternaria zijn nog weinig resistente rassen beschikbaar. 'Dat is echt een probleem. Dit jaar hebben we meer last gehad van phytophthora, maar vorig jaar was dat precies andersom. Met sensoren proberen we te voorspellen of er een alternaria-infectie is.'


Plant fit houden

'We spuiten voordat de eerste infectie er is', zegt de WUR-onderzoeker. 'Dat is belangrijk, want hoe langer je de plant fit houdt, hoe beter de plant omgaat met de resistentie en daar dus meer aan heeft.'

Van Roessel zegt dat ze het in de bietensector gewend zijn ziekteproblemen op te lossen met resistenties. 'Er komt beter materiaal, maar dat kan niet tegen alles beschermen. Als op termijn minder middelen beschikbaar zijn, zullen akkerbouwers ook andere alternatieven moeten aangrijpen om ziektes te bestrijden.'


Ideale spuitmoment

De IRS-directeur benadrukt dat telers voorzichtig moeten zijn met bespuitingen. 'Kijk goed naar het weer, het ras en de voorgeschiedenis en bepaal het ideale spuitmoment.'

De Plant- en Bodemgezondheidsdag is georganiseerd door Brancheorganisatie Akkerbouw en WUR. Hier zijn ook de resultaten gepresenteerd van de publiek-private samenwerkingen Beter Bodembeheer en Akkerbouw op Zand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer