Koeckhoven produceert met Eco-JK eigen versie Spaanse Ovlac-ploeg

Vijf jaar nadat familiebedrijf Koeckhoven uit het Noord-Hollandse Schermer de Spaanse Ovlac-ecoploeg importeerde, wordt de machine overal toegepast. Het nieuwste model, de Eco-JK, bouwt het deels in eigen huis. Voor iedere grond(soort) heeft het nu een ecoploeg in het programma.

Koeckhoven+produceert+met+Eco%2DJK+eigen+versie+Spaanse+Ovlac%2Dploeg
© Niels van der Boom

Gewasresten bovenin houden, een luchtige bovenlaag wegleggen en mechanisch onkruid bestrijden. Dat zijn de kernpunten bij ondiep ploegen. Je start met een schone lei. De grond heeft een goede structuur en droogt en warmt snel op. Niet je gewasresten en meststoffen diep onderstoppen, waar het door zuurstofgebrek niet verteert.

De interesse voor ondiep ploegen, bij zowel gangbare als biologische telers, kwam na jaren van verminderde belangstelling rond 2015 weer op gang. Ook vanuit fabrikanten ontstond hernieuwde interesse voor het bodemleven. Zo bracht Koeckhoven in 2016 de Ovlac-ecoploeg naar Nederland. Die naam staat inmiddels synoniem voor alle ploegen die worden gebouwd om ondiep te werken.


Zware Hollandse kleigrond

Akkerbouwer Frans Koeckhoven kwam er toen al snel achter dat de Spaanse ploeg zich stukbeet op de zware Hollandse kleigrond. Juist daar lagen kansen. In de eigen werkplaats werd de ploeg doorontwikkeld. 'De crux zit hem in de stand van de risters', verklapt hij.

We blinken uit in het bouwen van machines voor de zware kleigrond

Frans Koeckhoven, akkerbouwer en ploegbouwer uit Schermer

'Die staan zeer stekend, waardoor ze een ruwe en open gebrokkelde ploegvoor achterlaten. Andere merken snijden door de grond en smeren zo de poriën iets dicht. Daardoor kan het water minder goed weg. Wij breken hem open en keren de grond. Of we nu 2 of 30 centimeter diep werken.'


Bij de rijpaden-ecoploeg wordt de gehele ploeg verschoven via rtk-gps aansturing.
Bij de rijpaden-ecoploeg wordt de gehele ploeg verschoven via rtk-gps aansturing. © Niels van der Boom

Een ander belangrijk punt is dat het trekpunt van de ploeg werd gewijzigd. Die ligt nu exact in het midden van de trekker. Het resultaat is dat een 90 pk trekker met een achtschaar overweg kan. In tegenstelling tot een traditionele bovenover-ploeg trekt de Ovlac niet naar de voor toe. 'Onder natte omstandigheden kun je langer bovenop rijden', zeggen de bedenkers. 'Omdat je zo ondiep werkt, wil je niet in de voor rijden. Die verdichting ploeg je nooit meer weg.'

Het bedrijf verkoopt inmiddels meer een compleet teeltsysteem dan enkel de ploeg. 'Systeem-Koeckhoven', zoals het in de praktijk ook wel wordt genoemd. Dat houdt in dat gewasresten en groenbemesters bovenin blijven, waar de vertering door actief bodemleven en zuurstof sneller verloopt. Dat bespoedigt de mineralisatie en verlaagt de kunstmestbehoefte, zo is de theorie.

'Omdat we minimaal met acht scharen werken, ploeg je altijd het wielspoor van de trekker weg', verklaart Koeckhoven. 'Je rijdt nooit tweemaal over hetzelfde stuk. Liggen er sporen in het land, dan kunnen we de toplaag vlakken met een rotorkopeg in de fronthef.'


Doorontwikkelde frontbok

Daar importeren ze de Italiaanse Moreni voor, met een zelf doorontwikkelde frontbok. 'Bijzonder is dat de machine rotors met drie tanden gebruikt. In combinatie met horizontale messen kan dezelfde machine ook groenbemesters verkleinen. Doordat je het liefst maar enkele centimeters diep werkt, is een vlakke ligging cruciaal.'

Koeckhoven: 'Een kopeg kan die bewerking uitvoeren. Het ploegbeeld van de Eco-FK is enigszins open en grof verkruimeld. Vooral op zware grond. Zo krijg je lucht in de bodem. We zoeken de ploegdiepte op die nodig is en absoluut niet dieper. Dat kan 5 centimeter zijn voor tarwe, 11 voor aardappelen of 30 voor bloembollen.'

Niet iedere teler ziet dat als ideaalbeeld. Het maken van een ondiep zaaibed voor fijnzadige gewassen is lastiger en wie afhankelijk is van mechanische onkruidbestrijding ziet liever geen groene resten bovenop. De Ovlac Eco-JK moet de oplossing bieden. Koeckhoven ontwikkelde deze ploeg met zoon Jur.

'Het JK-rister is veel langer en cilindrisch. De grond wordt volledig gekeerd. Net als het FK-rister heeft hij vaste stroken. Zie het als koelribben. De grond die ertussen gaat, koelt het staal en de verkruimeling is beter', legt hij uit. 'Omdat bij het volledig keren van de grond er veel meer kracht op de elementen wordt uitgeoefend, zijn we verplicht die te verzwaren. Daarvoor wordt Hardox gebruikt en het vergt bovendien een zwaarder frame.'


Het JK-rister is langer en cilindrisch voor een volledige kering. Een verstelbare voorschaar is mogelijk om gewasresten volledig onder te werken.
Het JK-rister is langer en cilindrisch voor een volledige kering. Een verstelbare voorschaar is mogelijk om gewasresten volledig onder te werken. © Niels van der Boom

Ovlac wilde die niet voor Koeckhoven produceren vanwege het relatief kleine aantal. De Eco-JK kan sinds drie maanden in serie worden geproduceerd in de eigen en nieuwgebouwde werkplaats. 'De kop kopen we bij Ovlac. Die naam blijft daar ook op staan. Het nieuwe model heeft een verstelbare snijbreedte van 31,5 tot 35 centimeter. Op het andere model is dat 35 tot 38 centimeter.'

'Daarnaast kunnen we voorscharen en tipkouters monteren', voegt Jur toe. 'De ploeg is daarvoor 40 centimeter langer geworden. De Eco-JK is van zeven tot elf scharen leverbaar. Het mooie is dat de voorschaar in diepte verstelbaar is. Hij werkt zelfs wanneer je maar 5 centimeter diep ploegt.'


Ondergrondwoelers

Een zwaarder element biedt als bijkomend voordeel dat verschillende ondergrondwoelers te monteren zijn. Verder is het mogelijk een vorendrukker aan te bouwen. Hiervoor levert het bedrijf verschillende type ringen passend bij zand-, leem of kleigrond.


Er is keuze uit drie verschillende types aangebouwde vorendrukkers voor zand-, leem en kleigrond.
Er is keuze uit drie verschillende types aangebouwde vorendrukkers voor zand-, leem en kleigrond. © Niels van der Boom

Ze zijn zwenkend en in paren gemonteerd. Naast de ploegen importeert, modificeert en verkoopt het Moreni-rotorkopeggen. 'Waar we in uitblinken zijn machines bouwen voor de zware kleigrond', verzekert Koeckhoven. 'Daar ligt de grootste uitdaging.'


Andere aanbieders van ecoploegen die de diepte halveren

Machinefabrikant Rumptstad ontwikkelde in 1994 de ecoploeg. Die rondgaande ploeg is geschikt voor een werkdiepte van 12 tot 18 centimeter. Deze werd hoofdzakelijk ingezet voor graslandvernieuwing. Na de initiële interesse zakte de ontwikkeling weg. Rumptstad stopte in 2020 met de productie van ecoploegen, nadat het door Lemken werd overgenomen. Andere aanbieders in Nederland zijn Kramer en Weevers. Eerstgenoemde verkoopt de Italiaanse Emmegiemme onder eigen naam. Mechanisatiebedrijf Weevers verkoopt de Spaanse Escudero sinds vorig jaar. Kverneland heeft nog steeds de Ecomat in het programma, maar deze wordt niet actief gepromoot in Nederland. De Ecomat is de enige ecoploeg die alleen in de voor rijdt. Met een ecoploeg ploeg je minder diep. Met een standaard ploeg ga je tot ongeveer 30 centimeter diep. Een ecoploeg halveert die diepte tot 10 à 15 centimeter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer