ANV De Ommer Marke: 'Slootmaaisel kan boerengrond verrijken'

Anet Bovendeert, projectleider bij Agrarische Natuurvereniging (ANV) De Ommer Marke, begeleidt al vijf jaar lang een pilot met maaisel als bodemverbeteraar. Ze hoopt dat bewerkingen zoals bokashi maken worden toegestaan.

ANV+De+Ommer+Marke%3A+%27Slootmaaisel+kan+boerengrond+verrijken%27
© Ruud Ploeg

Waarom is het verboden om bokashi op het erf te maken?

'In de wet staat dat maaisel afval is. Als boer mag je aangevoerd maaisel dus niet toepassen en bewerken. Er is intussen meer aandacht voor de bodem gekomen en dus voor organische stof. De wetgeving loopt achter met de praktijk.

Bokashi maken is nog verboden, maar er lopen gesprekken met het ministerie om dit verbod op te heffen

Anet Bovendeert, projectleider bij Agrarische Natuurvereniging De Ommer Marke

'Er is een Vrijstellingsregeling plantenresten voor gebruik van plaatselijk gewonnen maaisel, maar die is onduidelijk en verwijst weer naar andere wetgeving. Er is een grijs gebied ontstaan. Best vreemd, want van oudsher gebruiken mensen organisch materiaal voor bodemverbetering, denk aan heideplaggen.'


Waarom is de overheid huiverig?

'Een flinke tijd terug zat er veel zwerfvuil en zware metalen in het bermgras. Ook sloten waren vaak niet al te schoon. Toen is het maaisel dat hieruit bij beheer vrijkwam, tot afval bestempeld.

'Tijden veranderen. Auto's zijn schoner, oppervlaktewater is minder vervuild en er zijn veel plekken waar geen of weinig zwerfvuil ligt.'


Wat is de Overijsselse Standaard?

'Bij deze methode tekent de leverancier via een checklist bij de omgevingsdienst dat hij schoon, onverdacht maaisel levert en dat de tussenopslag in orde is.'


Waar moet de boer aan voldoen?

'De boer gebruikt het maaisel volgens 'goed landbouwgebruik'. Ook meldt hij bij de omgevingsdienst waar de maaiselbult ligt. Verder is er een terugkoppeling tussen boer en leverancier. Dit houdt beide partijen scherp. Bij klachten wordt een oplossing gezocht. In het uiterste geval gaat het maaisel alsnog naar de composteerder.'Provincie Overijssel heeft dit goedgekeurd. Is het ook uit te rollen naar andere provincies?

'Absoluut. Dit thema leeft in heel Nederland. Schoon maaisel biedt kansen voor veel boerengronden.'


De borging is dus in orde. Heft dat ook meteen het verbod op om bokashi op eigen erf te maken?

'Nee, helaas. De Overijsselse Standaard is een uitwerking van de Vrijstellingsregeling plantenresten, dus zijn bewerkingen zoals bokashi maken nog niet toegestaan. Het aanpassen van wetteksten gaat moeizaam en duurt lang. Er wordt aan gewerkt. Wageningen University & Research doet onderzoek in het programma 'Circulair terreinbeheer' en is in gesprek met het ministerie om dit verbod op te heffen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer