Veel schade in bizar wijnjaar

Het jaar 2021 zal bij de meeste Nederlandse wijnboeren de boeken ingaan als een slecht wijnjaar. De opbrengst bij Wijngaard 't Biezenhof in het Zeeuwse Eede ligt waarschijnlijk 70 procent lager dan in de afgelopen jaren. Wijnboer Ronald Blomme spreekt dan ook van een bizar wijnjaar.

De afgelopen jaren waren goed voor de wijnen uit Nederland. Maar dit jaar was vooral de vele regen in juni, tijdens de bloei van de druif, funest voor de vruchtzetting. In de maanden daarna was de combinatie van veel vocht en de hoge temperaturen ideaal voor schimmelvorming in de wijnranken.

Blomme zit nu volop in de oogst. Hij berekent de schade op basis van de beperkte opbrengst. 'Normaal gesproken produceren wij zo'n zesduizend flessen, laten we zeggen zo rond de 4.500 liter. Als we met deze oogst daarvan 30 procent halen, dan zal het veel zijn.'


Spreeuwen

Een groep druivenplukkers is volop aan het werk in de Zeeuws-Vlaamse wijngaard vlak bij de Belgische grens. Er is haast geboden, want vogels loeren op de rijpe druiven. Dat is voor de Zeeuwse druiventeler een nieuw fenomeen. 'In de voorgaande jaren hebben we vrijwel geen merels en spreeuwen in de wijngaard gehad. Maar dit jaar weten grote groepen spreeuwen ons te vinden. Die kun je niet gebruiken bij een oogst die al niet best is.'

De slechte oogst betekent niet dat consumenten meer moeten betalen voor de wijnen van Wijngaard 't Biezenhof. Blomme zoekt in zijn bedrijfsvoering naar het gemiddelde. 'De afgelopen jaren waren goed voor ons. Dit jaar is slecht. Maar dat hoort wel een beetje bij het boeren. Je hebt nu eenmaal met natuur te maken. Als volgend jaar weer een normaal seizoen wordt met een mooie opbrengst, dan vergeet je dit jaar weer snel. Misschien dat er altijd nog een wijnliefhebber zal zijn die een schaars flesje uit 2021 jarenlang zal koesteren voor een speciaal moment.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer