Delphy onderzoekt variabele ledbelichting in aardbei

Onderzoeksinstituut Delphy start deze week de eerste aardbeienbelichtingsproef op het Innovative Soft Fruit Centre (ISFC) in het Limburgse Horst. Het doel is om hiermee een hogere en efficiëntere productie te behalen.

Delphy+onderzoekt+variabele+ledbelichting+in+aardbei
© Delphy

In dit onderzoek wordt gewerkt met een variabel ledspectrum tijdens de dag. Daardoor wordt niet alleen de aanmaak van energie van de aardbeienplant beïnvloed, maar ook de plantreactie.

Door het variëren van het spectrum ervaart de aardbeienplant dit niet als een lange dag, wat stuurmogelijkheden biedt op het gebied van plantfysiologie en plantopbouw. Het basisprincipe van deze proef is het afgelopen jaar in klimaatcellen getest door onderzoeksbedrijf Plant Lighting in het Utrechtse Bunnik.


Productie doortrekken tot juni

Op het ISFC wordt de volgende stap gezet: de vertaling van het principe naar een teeltconcept. Deze week worden diverse junidragende rassen in de belichte afdeling geplant. Het plan is om 5 december te starten met oogsten en de productie door te trekken tot juni. In het teeltconcept is deze periode gesplitst in fases, waarbij in iedere fase anders wordt gewerkt met belichting, zowel spectrum als Daily Light Integral (DLI) en de klimaatsturing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer