Delphy+onderzoekt+variabele+ledbelichting+in+aardbei
Nieuws
© Delphy

Delphy onderzoekt variabele ledbelichting in aardbei

Onderzoeksinstituut Delphy start deze week de eerste aardbeienbelichtingsproef op het Innovative Soft Fruit Centre (ISFC) in het Limburgse Horst. Het doel is om hiermee een hogere en efficiëntere productie te behalen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met een variabel ledspectrum tijdens de dag. Daardoor wordt niet alleen de aanmaak van energie van de aardbeienplant beïnvloed, maar ook de plantreactie.

Door het variëren van het spectrum ervaart de aardbeienplant dit niet als een lange dag, wat stuurmogelijkheden biedt op het gebied van plantfysiologie en plantopbouw. Het basisprincipe van deze proef is het afgelopen jaar in klimaatcellen getest door onderzoeksbedrijf Plant Lighting in het Utrechtse Bunnik.


Productie doortrekken tot juni

Op het ISFC wordt de volgende stap gezet: de vertaling van het principe naar een teeltconcept. Deze week worden diverse junidragende rassen in de belichte afdeling geplant. Het plan is om 5 december te starten met oogsten en de productie door te trekken tot juni. In het teeltconcept is deze periode gesplitst in fases, waarbij in iedere fase anders wordt gewerkt met belichting, zowel spectrum als Daily Light Integral (DLI) en de klimaatsturing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer