Floriade+wil+15+miljoen+euro+extra+van+Almere
Nieuws
© Floriade

Floriade wil 15 miljoen euro extra van Almere

De Floriade wil 15 miljoen euro extra van gemeente Almere om ervoor te zorgen dat het evenement volgend jaar kan doorgaan. Het college van burgemeester en wethouders van Almere is 'geschrokken' van het verzoek, meldt Omroep Flevoland.

Gemeente Almere ontving het verzoek van de Floriade dinsdag 30 maart. De boodschap luidde dat er voor de tijdelijke inrichting van het Expo-terrein 22 miljoen euro nodig is. In de bestaande begroting is daar slechts 7 miljoen voor uitgetrokken.

Het stadsbestuur reageerde geschrokken en voelde zich 'overvallen en ontstemd' over het verzoek. Het weet nog niet of het bereid is het geld op tafel te leggen. Dat is uiteindelijk aan de gemeenteraad, maar het college van burgemeester en wethouders geeft aan niet zomaar uit te willen gaan van een bedrag van 15 miljoen euro. De gemeente heeft de Floriade gevraagd 'beter uit te leggen waar dit geld voor nodig is en welke keuzes hierin nog zijn te maken'.


100 procent aandeelhouder

Gemeente Almere is 100 procent aandeelhouder van Floriade bv, maar kennelijk is door de bv lang gewacht met het verzoek voor extra geld. Burgemeester en wethouders zeggen tegenover Omroep Flevoland opheldering te willen over de vraag waarom dat zo is. 'Ook willen wij weten of vergelijkbare problemen kunnen spelen bij andere onderdelen in de begroting.'

Stadsbestuur voelt zich 'overvallen en ontstemd'

Oppositiepartijen lieten op hun beurt weinig heel van het gemeentebestuur. Dat noemden ze in een reactie 'totaal incompetent' om greep te houden op de organisatiekosten. Almere is vanaf 14 april 2022 een half jaar het podium voor wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De gemeente ging in eerste instantie ervan uit dat de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling 10 miljoen euro zou kosten. Inmiddels dreigt de rekening op te lopen naar het zevenvoudige.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer