Strengere+regels+voor+Britse+diertransporten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Strengere regels voor Britse diertransporten

Groot-Brittannië zal nieuwe regels invoeren voor meer dierenwelzijn tijdens veetransporten. De nieuwe maatregelen omvatten kortere maximale reistijden, meer hoofdruimte voor dieren tijdens transport en strikte regels voor het verplaatsen van dieren bij warme temperaturen.

De regels zullen tegelijk ingaan met een Brits verbod op de export van levende dieren voor slachten en vetmesten, dat momenteel door het Lagerhuis al wordt behandeld. De nieuwe regels gelden voor alle veetransporten van meer dan 65 kilometer.

In het Verenigd Koninkrijk worden meer dan een miljard dieren gehouden, waarvan er veel worden vervoerd om te worden geslacht, vetgemest en gefokt. Er zijn aanwijzingen dat lange reizen onder de dieren hittestress, uitdroging en verwondingen kunnen veroorzaken, zei de Britse milieudienst Defra.


Per schip

De nieuwe regels zijn in samenwerking met de landbouwsector ontwikkeld en zullen van toepassing zijn op veevervoer binnen Engeland en Wales en niet in Schotland of Noord-Ierland. Er komt geen verbod op het vervoer van dieren per schip of bij stormachtige omstandigheden op zee. Daarover wordt de beslissing overgelaten aan de kapiteins van transportschepen.

De Britse varkensindustrie had bepleit dat er geen hogere ruimtes in vrachtwagens nodig zijn omdat de meeste varkens tijdens de rit toch op de bodem gaan liggen, maar de Britse regering wil toch meer hoofdruimte. Daardoor kunnen minder varkens per rit worden vervoerd.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer