Brussel: grens VS moet verder open

De Verenigde Staten moeten hun grenzen openen voor rundvlees uit alle EU-lidstaten. Dat zegt de Europese Commissie in reactie op het toestaan van vleesexport uit Nederland.

Brussel%3A+grens+VS+moet+verder+open
© Europese Commissie

Eind vorige week maakte de regering in Washington bekend dat er weer rundvlees uit Nederland zal worden toegelaten. Eerder ging de grens al open voor vlees uit Ierland en Letland.

BSE aanleiding

In 1998 verbood de VS alle import van rundvlees uit Europa. Aanleiding daarvoor was de uitbraak van BSE, eerst in Engeland en later in veel andere Europese landen.

Dat nu ook Nederlands vlees weer naar de VS mag, noemt de Europese Commissie 'een welkome stap'. Het dagelijks bestuur van de EU vindt de al achttien jaar durende importban 'buiten proporties'.

Onnodige belemmering

Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Buitenlandse Handel, wijst op de onderhandelingen met de VS over een handelsakkoord (TTIP). Volgens haar maakt dat extra duidelijk dat het handhaven van 'oude en onnodige handelsbelemmeringen' geen zin heeft.

Tegelijkertijd stelt ze vast dat het nu eindelijk de goede kant op gaat. 'Ik hoop dat de Nederlandse producenten van rundvlees snel kunnen profiteren van deze nieuwe marktkansen', aldus Malmström.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer