Uitvloeier verbetert opname mineralen in frambozen

Het meedruppelen van de uitvloeier Greenfain bij de fertigatie van frambozen in potten zorgt voor een efficiëntere opname van voedingsstoffen.

Uitvloeier+verbetert+opname+mineralen+in+frambozen
© Peter van Houweling

Greenfain verbetert als uitvloeier de waterverdeling in potten, daardoor is het mogelijk om met minder meststoffen dezelfde teeltresultaten te halen. Dit blijkt uit een bemestingsproef die afgelopen jaar in frambozen is uitgevoerd op Proeftuin Randwijk. Onderzoeker Johan Sonneveld vertelde deze week over de resultaten tijdens een webinar van NFO voor kleinfruit- en steenfruittelers.

In de betreffende proef zijn vier objecten aangelegd. Het gaat om twee objecten met een standaardbemesting, waarvan een met Greenfain en twee objecten met twee derde van de mineralenbehoefte. Ook daarvan is er weer een met de uitvloeier. Van deze objecten zijn de opbrengstresultaten bepaald aan het eind van het teeltseizoen.


Productiestijging van 1,5 ton

Sonneveld laat zien dat bij het standaardobject de productie omgerekend per hectare uitkomt op bijna 26 ton frambozen per hectare. Het toevoegen van Greenfain aan de standaardhoeveelheid mineralen levert een kleine plus op. Het object met twee derde van de standaardgift produceert ongeveer 23,5 ton per hectare. Hier zorgt Greenfain echter voor een productstijging van ruim 1,5 ton.

'De meerwaarde van het toevoegen van deze uitvloeier is groter bij de lagere basisbemesting', stelt Sonneveld. 'We zien daardoor zelfs dat met Greenfain het object met twee derde van de standaardgift in de buurt komt van de productie van het standaardobject.'


Kostentechnisch interessant

Op basis van deze proefresultaten concludeert Sonneveld dat een uitvloeier als Greenfain een bijdrage kan leveren aan de verdere optimalisatie van de bemesting bij frambozen. 'We gaan verder onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om de meststofgiften terug te schroeven. Dat kan kostentechnisch interessant zijn en biedt wellicht ook mogelijkheden om gemakkelijker aan de bemestingsnormen te voldoen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer