Wts-regeling bekend: 65 procent van waterschade vergoed

De Regeling tegemoetkoming waterschade (Wts) in Limburg en het onbedijkte gebied langs de Maas in Noord-Brabant in juli 2021 is gisteren gepubliceerd. Dat houdt in dat alle details en voorwaarden nu bekend zijn en gedupeerden tot uiterlijk 15 december dit jaar hun schade kunnen melden.

Wts%2Dregeling+bekend%3A+65+procent+van+waterschade+vergoed
© Johny van Vugt

LLTB-bestuurder en portefeuillehouder Water Peter van Dijck is blij dat de regeling is gepubliceerd. ‘Nu het officieel zwart-op-wit staat, kunnen we daadwerkelijk beginnen met het melden van de schade’, meldt hij.

Voor agrarische bedrijven geldt dat de overheid 65 procent van de geleden teeltplanschade vergoedt, met een maximum eigen risico van 6.014 euro. Voorwaarde is dat het productieverlies ten minste 20 procent van een gemiddelde productie bedraagt. Van Dijck: ‘We hebben hard ons best gedaan om ook de vervolgschade in de regeling te krijgen en dat is gelukt.’

• 65 procent schadevergoeding vaste + vlottende activa;
• 65 procent schadevergoeding teeltplanschade bij meer dan 20 procent productieverlies en/of 10 procent vervolgschade dit jaar oplopend tot meer dan 20 procent vervolgschade in komende jaren;
• 65 procent agrarische bedrijfsschade;
• 65 procent dekking van de opruimkosten;
• Schadetermijn 52 weken tellend vanaf 13 juli 2021;
• Eigen risico maximaal 6.014 euro;
• Schadedrempel ligt op 1.322 euro;
• Schade moet officieel worden gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor uiterlijk15 december 2021. Na de officiële melding stuurt RVO.nl een taxateur het veld in.

ZLTO-portefeuillehouder Water Adrie Bossers hoopt dat de overheid ook snel met een schaderegeling voor de ondernemers in het overige deel van de Brabantse en Gelderse uiterwaarden over de brug komt. ‘Jammer dat het kabinet hier nog niets over heeft besloten. Voor deze ondernemers moet er net zo goed een regeling komen. De schade is immers door precies dezelfde watergolf veroorzaakt.’


Uiterwaarden

Bossers beseft tegelijkertijd ook goed dat de uiterwaarden juist zijn bedoeld om overtollig water op te vangen. ‘Maar midden in het groeiseizoen is natuurlijk wel hoogst uitzonderlijk. Daarom vind ik dat we samen met overheden moeten gaan bekijken hoe we in de toekomst met dit risico omgaan. Het is niet te verzekeren, dus zullen we de risico’s en kosten over meerdere schouders moeten verdelen. Schouders van boeren én van overheden.’


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Ondernemers die al een ‘Centrale Registratie Aangerichte Schade’-formulier hebben ingediend bij de gemeente, hoeven niet ook nog eens een Wts-schademeldingsformulier bij RVO.nl in te dienen. Wie nog niets heeft gemeld, kan het Wts-schademeldingsformulier aanvragen bij RVO.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de regeling.

De officiële publicatie vindt u hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer