Visie maakt tuinders bewust van belang digitalisering

Door de digitale transformatie zullen nieuwe verdienmodellen ontstaan en kunnen ketenverhoudingen binnen het glastuinbouwcluster flink veranderen, stelt Greenport West-Holland in de 'Digitaliseringsvisie Glastuinbouw'.

Visie+maakt+tuinders+bewust+van+belang+digitalisering
© Wageningen UR

De visie is vandaag gepresenteerd door Greenport West-holland. Samen met ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, en mede gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, is deze tot stand gekomen. De samenstellers wijzen erop dat tuinbouwondernemers zich bewust moeten zijn van het belang van digitalisering en dat ze zich moeten bezinnen op hun toekomstige rol.

Daarnaast zou het regionale tuinbouwcluster meer energie moeten steken in het digitaliseren van groene kennis, luidt de aanbeveling. De visie moet inzicht geven in de richting van de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologieën en automatiseringen en eventueel mogelijkheden voor het tuinbouwcluster om daarop te sturen.


Drie niveaus van digitalisering

In de 'Digitaliseringsvisie Glastuinbouw' worden drie niveaus van digitalisering onderscheiden. Het betreft:
1. het omzetten van informatie van een fysiek formaat naar een digitaal formaat;
2. het inzetten van digitale informatie om bedrijfsprocessen in te richten;
3. een fundamentele verandering van onder meer verdienmodellen, ketenprocessen en benodigde vaardigheden.

Op gebied van het tweede en derde niveau zijn volgens Greenport West-Holland nog ontwikkelingen te verwachten. Voorbeeld daarvan is de autonome teelt of de autonome kas. Belangrijke randvoorwaarde hiervoor is dat de kennis van teeltdeskundigen moet worden vertaald in computermodellen.

Greenport West-Holland en InnovationQuarter zien de 'Digitaliseringsvisie Glastuinbouw' als startpunt voor diverse nieuwe projecten in de glastuinbouw. De organisaties denken dan onder meer aan onderwerpen als cyberveiligheid en of investering in verdere ontwikkeling van personeel op het gebied van digitalisering en automatisering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer