Nieuwe AgriTech-projecten van start

Ondernemingen uit de tuinbouw en technologieleveranciers konden tot 21 juni subsidie aanvragen bij innovatieprogramma 'AgriTech' voor een gezamenlijk project. Twee projecten voor digitalisering van gewasanalyse ontvingen een voucher.

Nieuwe+AgriTech%2Dprojecten+van+start
© Twan Wiermans

De projecten die een voucher hebben gekregen, werken aan een innovatie waarbij tomaten niet handmatig, maar digitaal worden geanalyseerd. Gearbox in het Zuid-Hollandse Maasdijk combineert een mobiel systeem met camera's en sensoren met software op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en beeldherkenning. Daarmee kan een teler ziekten en plagen vroegtijdig herkennen. Het bedrijf toetst het prototype in de praktijk bij tomatenkweker Lans in het Zuid-Hollandse 's-Gravenzande.

Het registreren en analyseren van gewaskenmerken, zoals kopdikte, bloeihoogte en gezette vruchten, wordt nog door veel kwekers handmatig gedaan. Dat is tijdintensief en subjectief wat de representativiteit van de meting beïnvloedt.


AI-specialist Sobolt in Rotterdam is het tweede bedrijf dat een voucher ontving. Het bedrijf ontwikkelde een oplossing om het registreren en analyseren van gewaskenmerken te automatiseren. Hierbij worden 3D-beeldopnames, digital twins (virtuele weergaven van een product) en AI-analyses ingezet. Prominent, telersvereniging van 29 tomatentelers, gaat deze techniek in de praktijk testen en toepassen. LetsGrow.com is expert in datagedreven telen en onderzoekt hoe de verschillende datastromen uit de tomatenkas via hun platform kunnen worden vertaald naar teeltinzichten.


Minder vouchers toegekend

Gedurende de eerste voucherronde zijn minder vouchers toegekend dan beschikbaar. Naast bovenstaande consortia dienden nog vijftien projectconsortia een aanvraag in. Niet iedere aanvraag voldeed aan de eisen en sommige aanvragen waren niet volledig. Ook gaven diverse partijen aan de samenwerking niet voor de deadline rond te krijgen. In diverse aanvragen werd wel potentie gezien. Daarom is besloten om in aanloop naar de tweede voucherronde meer hulp te bieden.

Het innovatieprogramma 'AgriTech' is een initiatief van InnovationQuarter, Greenport West-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland en TNO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer