Inkoop- en consumentenprijzen varkensvlees fluctueren sterk

De inkoop- en consumentenprijzen van vers varkensvlees fluctueren in de eerste helft van dit jaar sterker dan in de tweede helft van vorig jaar. Dit blijkt uit de derde prijzenmonitor varkensvlees van Connecting Agri & Food.

Inkoop%2D+en+consumentenprijzen+varkensvlees+fluctueren+sterk
© Twan Wiermans

Ook de varkensprijs schommelt over die periode. Maar gaat het daarbij om centen per kilo, bij de inkoopprijs voor de retail en de verkoopprijs van vers vlees voor consumenten hebben we het over euro's. Zo lag de prijs af boerderij in week 20 op 1,6 euro per kilo. De inkoopprijs bedroeg toen 5,2 euro per kilo, terwijl de consumentenprijs uitkwam op gemiddeld 7,9 euro per kilo varkensvlees.De prijzenmonitor brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de varkensvleesketen per kwartaal na afloop in beeld. 'De monitor geeft transparantie over de prijsvorming en is een mogelijkheid om de werkelijke kosten voor dier en natuur inzichtelijk te maken. Op basis van de prijsmonitor kunnen nieuwe prijssystemen worden ontwikkeld voor de verschillende schakels in de keten', geeft Peter van Balkom van Connecting Agri & Food aan.


Verschillende werelden

Iedere week rollebollend over de prijs over straat gaan is volgens Van Balkom in niemands belang. Varkenshouder, slachterij en retail zijn heel verschillende werelden die niet een-op-een met elkaar kunnen worden vergeleken. Van Balkom noemt de varkensvleesketen complex. 'De prijsmonitor is een eerste stap op weg naar stabiliteit en strategische samenwerking.'

De monitor geeft vier prijzen weer. Af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo geslacht gewicht. Bij het gewogen gemiddelde van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.


Verder worden de inkoopprijs voor de supermarkt en de consumentenprijs vermeld. Deze zijn gebaseerd op bijna twaalfhonderd producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim vijfhonderd producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Mensen die op de hoogte willen blijven van de prijzenmonitor, kunnen zich inschrijven bij Connecting Agri & Food, zodat ze een alert ontvangen als de nieuwe prijzenmonitor op de website beschikbaar is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer