Stikstofbeleid raakt steeds meer bedrijven

Steeds meer sectoren krijgen te maken met de strikte regelgeving rond natuurbescherming en stikstof. Eerst lag de focus op agrarische bedrijven en de bouw, nu komen ook andere ondernemingen in het vizier van bezwaarmakers.

Stikstofbeleid+raakt+steeds+meer+bedrijven
© De Vries Media

Tekenend voor de uitdijende stikstofcrisis was de uitspraak onlangs over de Efteling. Die trok in de afgelopen jaren meer dan vijf miljoen bezoekers, wat niet strookt met de natuurvergunning. Omwonenden maakten bezwaar tegen provincie Noord-Brabant die handhaving niet nodig vond bij een uitbreiding van het pretpark. De rechter deed een duidelijke uitspraak: als de provincie van boeren verlangt dat zij zich aan de Wet natuurbescherming houden, moet dat ook gelden voor de Efteling.


Ook boeren moesten deze week weer een tegenvaller incasseren. De rechtbank Overijssel oordeelde in een door Mobilisation for the Environment (MOB) aangespannen procedure dat die provincie handhavend moet optreden tegen agrarisch ondernemers die zonder vergunning beweiden en bemesten.


Procedure Jumbo

Vanuit de landbouw heeft Farmers Defence Force (FDF) procedures in gang gezet tegen Jumbo. De actiegroep stelt dat de distributiecentra van de supermarktketen in het Overijsselse Raalte en het Drentse Beilen ten onrechte geen natuurvergunningen hebben, terwijl die op basis van de vrachtwagenbewegingen wel nodig zijn.

Extra vergunningen en papierwerk maken een gezonde bedrijfsvoering alleen maar moeilijker

Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Platteland en Omgeving

FDF-jurist Max Hazekamp zegt dat het niet de bedoeling is een hetze tegen andere bedrijven te voeren. ‘We willen het signaal afgeven aan de overheid dat het stikstofbeleid niet werkt en dat er veel bedrijven zijn die een natuurvergunning nodig zullen hebben.’


Afstandsgrens

De jurist wijst in dat licht ook op het gelijktrekken van de afstandsgrens voor het in kaart brengen van de stikstofneerslag die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld woningbouw, verkeersbewegingen, boerenbedrijven en industrie.

Begin juli kondigde demissionair landbouwminister Carola Schouten aan dat voor alle emissiebronnen gaat gelden dat de neerslag tot een afstand van 25 kilometer moet worden gecompenseerd om een natuurvergunning te kunnen krijgen. ‘Er is geen enkel stukje Nederland dat verder van een Natura 2000-gebied ligt. Dus krijgen veel bedrijven hiermee te maken’, zegt Hazekamp.


Extra papierwerk

De recente aanpassing van het stikstofbeleid zal voor meer ondernemers een toename van de regeldruk betekenen. Dat is ook de vrees die LTO Nederland overhoudt aan de uitspraak van de Overijsselse rechtbank. Extra vergunningen en papierwerk leveren niets op voor de natuur, zei Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Platteland en Omgeving eerder deze week. 'Ze maken een gezonde bedrijfsvoering alleen maar moeilijker. Veel boeren zitten al jaren in onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Deze uitspraak draagt daar helaas alleen maar aan bij', stelt ze.

'Bemesten en beweiden behoren tot de kernactiviteiten van een boerenbedrijf’, vervolgt Elshof. ‘Daarnaast is een koe in de wei maatschappelijk gewenst en een onderdeel van de stikstofaanpak. Het zorgt juist voor minder stikstof.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer