'Teleurstellend' vonnis stikstofzaak Noord-Brabant

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de veehouders in de rechtszaak tegen het Brabantse veehouderijbeleid geen disproportionele last ondervinden van de opgelegde stikstofregels. 'Enorm teleurstellend', reageert advocaat Marieke Toonders van Linssen Advocaten.

%27Teleurstellend%27+vonnis+stikstofzaak+Noord%2DBrabant
© Twan Wiermans

Vier Brabantse veehouders proberen in de bijna vier jaar durende rechtszaak aan te tonen dat de investeringen die ze op hun bedrijf moeten doen om aan het Brabantse veehouderijbeleid te voldoen, disproportioneel zijn.

Het gaat dan voornamelijk om kalver- en melkgeitenhouders, omdat voor deze sectoren nog geen stalsystemen beschikbaar zijn die de ammoniakuitstoot voldoende reduceren.


Niet disproportioneel

De rechtbank oordeelt nu dat er geen sprake is van disproportionaliteit. Een teleurstellende uitspraak vindt Toonders, die de zaak namens de vier veehouders voerde. Donderdagochtend werd zij per brief op de hoogte gesteld van de langverwachte uitspraak.

'Dit betreuren wij enorm', reageert de advocaat, die donderdag direct haar cliënten op de hoogte stelde. 'We hebben veel individuele omstandigheden naar voren gebracht, maar daar zien we niets van terug. De rechtbank heeft het allemaal van tafel geveegd en er korte metten mee gemaakt.'

Vooral het feit dat de rechter inhoudelijk niet diep is ingegaan op de individuele gevallen, vindt Toonders opvallend. 'De inhoud van het vonnis is zeer beperkt gezien de omvang van de zaak. De impact van de regels op individueel niveau is enorm. Zeker gezien het feit dat er voor bepaalde diercategorieën nog steeds geen geschikte stalsystemen beschikbaar zijn.'


Oog voor individu

Een jaar geleden deed de Haagse rechtbank een tussenuitspraak in de zaak waarin ZLTO met negen veehouders het veehouderijbeleid van de provincie aanvocht. De rechter sprak eerder al uit dat de provincie de strengere regels mag eisen, maar wel meer oog moest hebben voor bedrijven die individueel zwaar worden geraakt, terwijl de natuurwinst laag is.


Vier veehouders zetten daarop de rechtszaak individueel voort. Zij moesten aantonen dat hun investeringen om aan het veehouderijbeleid te voldoen, disproportioneel zijn en niet opwegen tegen de te verwachten natuurwinst.


Deadline opgeschoven

In de tussentijd verschoof provincie Noord-Brabant de deadline voor het voldoen aan de stikstofregels van 2022 naar 2024. 'We hadden mede daardoor al het idee dat het moeilijk zou worden', zegt Toonders.

De advocaat geeft aan dat nog de mogelijkheid bestaat om in hoger beroep te gaan. 'Maar daar willen we ons samen met onze cliënten nog rustig op beraden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer