CDA wil duidelijkheid over regels beweiden en bemesten

Het CDA heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om opheldering gevraagd over de regels voor beweiden en bemesten. De aanleiding is de uitspraak van een rechter die bepaalde dat provincie Overijssel moet optreden tegen agrarisch ondernemers zonder vergunning om te beweiden en bemesten.

CDA+wil+duidelijkheid+over+regels+beweiden+en+bemesten
© Nieuwe Oogst

CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft Kamervragen gesteld. Hij wil onder meer weten hoe de minister tegen de uitspraak aankijkt. Schouten heeft eerder aangegeven dat zij bemesten en beweiden vergunningvrij wil houden. Boswijk wil weten of ze nog steeds vindt dat er geen vergunningplicht moet komen. Ook wil hij weten of er al een oplossingsrichting is om beweiden en bemesten vergunningvrij te houden.

De veehouder uit de rechtszaak was onlangs gestart met beweiden. Boswijk denkt dat de uitspraak er toe kan leiden dat starten met weidegang of zelfs extra uren weidegang Wnb-vergunningplichtig worden. Dat zal veehouders volgens hem huiverig maken om (meer) weidegang toe te passen en dat brengt de doelstellingen van het convenant weidegang dat het Rijk ook heeft ondertekend in gevaar.


Boswijk vindt de gang van zaken onbegrijpelijk. ‘Nog meer bureaucratie, waarschijnlijk ook legeskosten om iets wat we allemaal graag willen, meer weidegang, mogelijk te maken. Dit slaat natuurlijk nergens op. We moeten als politici aan de bak en dit veranderen.’Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer