Liemers korteketenproject afgerond maar niet voorbij

Het project 'Korte ketens in het Liemers landschap' is na vijf jaar afgesloten. Inzet van het project was het verkleinen van de keten tussen producent en consument. Het project krijgt een vervolg, zegt projectleider Saskia Croes van Feniks Consult.

Liemers+korteketenproject+afgerond+maar+niet+voorbij
© Feniks Consult

Hoe is het project aangepakt?

'Aan de consumentenkant is gewerkt aan bewustwording. Dat hebben we bereikt door aan te haken bij evenementen. We hebben een kookwedstrijd en een smaakfestival gehouden. Aan de producentenkant hebben we in de eerste fase geholpen met businesscases opstellen.

Deelnemende producenten zijn erg bezig geweest met de markt bewerken en hun productpakket uit te breiden

Saskia Kroes, projectleider 'Korte ketens in het Liemers landschap'

'Na deze eerste fase hebben we alle betrokken twaalf producenten, verwerkers en horeca bij elkaar gebracht voor een serie masterclasses. Chef-koks maken dan ineens kennis met boeren die om de hoek zitten, maar die ze niet kenden.'


Wat hebben deelnemers eraan gehad?

'Alle producenten zijn, voor zover ze dat al niet waren, aangesloten bij voedselorganisatie Liemers Trots. Je ziet dat producenten erg bezig zijn geweest met het uitbreiden van hun eigen productpakket.

'Door de verschillende bodemsoorten in de Liemers is de landbouw veelzijdig. Daardoor ben je niet elkaars concurrent en zou je elkaars producten kunnen verkopen. Je ziet dat het aantal boerderijwinkels toeneemt. Mede door corona, maar ook omdat de infrastructuur er is.

'Verder zie je dat ondernemers in de Liemers veel meer zelf de markt zijn gaan bewerken, bijvoorbeeld via sociale media. Het idee was ook dat ondernemers zelf aan zet zijn. Wij keken waar de wensen lagen en hielpen die een duwtje te geven.'


Welke rol hebben overheden gespeeld?

'Zij hebben financieel en wat betreft promotie bijgedragen. Maar er is ook gekeken naar de faciliterende rol die overheden kunnen spelen om de korte keten te bevorderen. Dan gaat het bijvoorbeeld om ontwikkelruimte en het afgeven van vergunningen.


'Boeren zijn voor een groot deel hoeders van ons landschap. Ook dat besef proberen we bij overheden te creëren.'


In welke vorm krijgt het project vervolg?

'We zijn bezig met het opstellen van een Liemerse agrarische visie vanuit een privaat-publieke samenwerking. Een verkenning hiertoe loopt. Die is eind september klaar. Daarna gaan we in gesprek met boeren en met andere partijen die een claim leggen op grondgebruik. Aanleiding hiervoor is de grote gronddruk.

'Boeren kunnen helpen bij het oplossen van een aantal maatschappelijke problemen. In de Liemers vinden we het normaal om daar dan samen mee aan de slag te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer