Liemers gaat verder met de korte keten

Gemeenten Duiven, Zevenaar en Westervoort gaan samen met LTO Noord De Liemers Montferland, Liemers Trots en pluimveebedrijf Tomesen verder met het ontwikkelen van korte ketens in de Liemers. De partijen hebben daarover dinsdag een intentieovereenkomst ondertekend.

Liemers+gaat+verder+met+de+korte+keten
© Vidiphoto

De samenwerking is een vervolg op het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. Op welke manier de samenwerking precies wordt voortgezet is nog niet helemaal duidelijk. De partijen willen in ieder geval meer bewustwording in de markt creëren voor het Liemerse lokale product en daarmee zorgen voor een groter marktaandeel voor de lokale producten.

• Lees ook: 'De korte keten geeft boer en tuinder een betere positie'

De partijen hopen dat misschien ook de andere gemeenten in de Liemers, Montferland en Doesburg, aansluiten bij de regionale samenwerking. Voor wethouder Gemma Tiedink (Lokaal Alternatief) van gemeente Duiven is het ook van belang dat er meer focus wordt aangebracht in de aanpak.

Voedselmanifestatie

De intentieovereenkomst werd dinsdag ondertekend tijdens de Liemerse Voedselmanifestatie in de Intratuin van Duiven. Volgens projectleider Saskia Croes is de afgelopen periode benut om elkaar als partijen te vinden en kan daar nu verder op gebouwd worden om de korte ketens te versterken.

Gerard Holleman ziet in de korte keten een goede oplossing voor sommige bedrijven. Hij is voorzitter van LTO-Noord afdeling De Liemers Montferland. 'De korte keten is niet hét model voor de hele landbouw. Maar voor een kleine groep bedrijven wel en het kan zelfs een kans zijn om de levensvatbaarheid van het bedrijf te vergroten. Het sluit bovendien aan bij een trend die we zien. Consumenten hebben steeds meer interesse in lokale producten.'

Ontwikkeling landbouw

Tijdens de Liemerse Voedselmanifestatie schetste hij de ontwikkeling van de landbouw van na de Tweede Wereldoorlog. 'We zijn gaan produceren voor de wereldmarkt. En daar zijn we in Nederland best goed in. Nu zie je een andere ontwikkeling. Mensen hebben aandacht voor duurzaamheid. Er is vraag naar bijvoorbeeld biologisch en lokaal. Het is mooi als we bedrijven kunnen helpen om van producent voor de wereldmarkt, producent voor de lokale markt te worden.'

Maar hij ziet ook een discrepantie. 'Bedrijven investeren al in heel veel zaken die met duurzaamheid te maken hebben. Consumenten stellen steeds hogere eisen. Als sector doen we daar ontzettend ons best op. Maar investeringen en inspanningen moeten ook betaald worden. De kostprijs ligt hoger.'

Liemers gaat verder met de korte keten. Hij is blij met de aandacht van gemeenten. 'Gemeenten zien de meerwaarde van de korte keten. Ze hebben daar bovendien meer grip op dan op de wereldmarkt. Een vitaal buitengebied is van belang.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer