Vijf EU-landen werken aan verbod op PFAS
Duitsland, Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zweden hebben het Europees Agentschap voor chemische stoffen (Echa) officieel gemeld dat ze van plan zijn een verbod op 'eeuwigdurende chemicaliën' zoals PFAS in te dienen. Daarmee is de eerste stap gezet om PFAS-stoffen in de Europese Unie (EU) uit te bannen.
Het is nog onbekend hoe het verbod er precies uit gaat zien en voor welke producten het gaat gelden. De komende jaren wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van PFAS en wordt het restrictievoorstel onderbouwd, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
PFAS is uitgevonden in de jaren vijftig en wordt gemengd in een combinatie van materialen en textielen om een beschermlaag te creëren, bijvoorbeeld in pannen. Het gaat erg lang mee en wordt gebruikt door kledingmerken om te garanderen dat kleren droog blijven.
Tarragronden
Ook de landbouw heeft te maken met de PFAS-problematiek, bijvoorbeeld in tarragronden van gewassen als suikerbieten en aardappelen. Na inspanningen van onder meer Brancheorganisatie Akkerbouw werd de PFAS-norm in 2020 verruimd. Daarmee heeft de sector voldoende ruimte om tarragrond terug te brengen op de akkers. Ook als grond naar een grondbank gaat, moet het PFAS-gehalte soms bekend zijn voor acceptatie. Voor de toepassing van grond op een ander perceel moeten altijd de kwaliteit en daarmee ook de PFAS-waardes zijn onderzocht.
In de intentieverklaring die de vijf EU-landen nu bij Echa hebben ingediend, staan de uitgangspunten beschreven die de basis zullen vormen voor het wetsvoorstel. Daar moeten ze dan binnen een jaar op terugkomen. Als het wetsvoorstel over een verbod binnen de EU wordt aangenomen, zal het naar verwachting in 2025 in werking treden.
De Europese Commissie heeft expliciet gezegd dat ze af wil van PFAS in toepassingen die niet nodig zijn voor de samenleving. PFAS, ook wel sterk gefluoreerde stoffen genoemd, is een groep synthetisch geproduceerde chemicaliën die niet worden afgebroken in het milieu. Omdat veel van deze stoffen ook in water oplosbaar zijn en mobiel zijn in de bodem, betekent dit ook dat drinkwaterbronnen het risico lopen vervuild te raken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro TIMECUTTER MX 4275-T
Nieuw, P.O.A.
-
Fella TH 1100 Hydro
2008, € 3.750
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Technisch Specialist Voedergewassen
Barenbrug - Nijmegen, Nederland
Weer
-
Maandag21° / 14°50 %
-
Dinsdag18° / 13°75 %
-
Woensdag15° / 10°80 %