Vetplanten passen in vergroeningstrend

Om jaarrond te kunnen werken, produceert Handelskwekerij Escaro in Ressen behalve vetplanten ook voorjaarsbloeiers. De trend om tegels in tuinen te vervangen door planten en de aanleg van sedumdaken legt het bedrijf geen windeieren.

Vetplanten+passen+in+vergroeningstrend
© Vidiphoto

'Lent was voorheen een potplantendorp, maar vanwege woningbouw konden we daar niet blijven', zegt Roland Meeuwsen van Handelskwekerij Escaro, die sinds 2011 in het Gelderse Ressen zit. Zo'n vijftig jaar geleden zijn Carel en Carla Meeuwsen met de kwekerij begonnen. Nadat hun dochter Esther en zoon Roland in 2005 in het bedrijf waren gekomen, heeft het de naam Escaro gekregen, waarin de eerste letters van hun voornamen terugkomen.

In 2011 heeft de jongere generatie het bedrijf overgenomen, is jongste broer Willem-Jan toegetreden tot de vennootschap en werkt Gerard, de man van Esther, als bedrijfsleider in de kwekerij.


Belangrijkste producten

De belangrijkste producten van Escaro zijn de Sedum sieboldii, met groenblauwe bladeren, en de Sedum sieboldii mediovariegatum, met geelgroene bladeren, die de kwekers leveren van maart tot oktober. Beide planten krijgen vanaf half augustus knoppen waaruit roze bloemen komen, zijn winterhard en geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

Het is jammer dat de handel nog steeds vraagt om planten die vrij zijn van insecten

Roland Meeuwsen, Handelskwekerij Escaro in Ressen

Daarnaast heeft de kwekerij andere vetplanten in het assortiment: de niet-winterharde Echeveria elegans en drie varianten van de winterharde Sedum spathufolium en Sempervivum tectorum, die ze verkopen in november en december. Om het jaar rond te krijgen, leveren de kwekers van januari tot april de voorjaarsbloeiers Primula elatior en Bellis perennis.


Samenwerking met Scalabor

De vetplanten kweken de ondernemers zelf op uit moederplanten. Voor het knippen en steken van de stekken werkt Escaro al tien jaar samen met Scalabor, een arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland. Dat begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanwege bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of een burn-out. Van april tot oktober zorgen zo'n vijftig medewerkers van Scalabor ervoor dat de kwekerij drie tot vier keer per week een lading stekken ontvangt.

'Wij leveren alles aan, omdat we niet voldoende ruimte hebben om hen hier te laten werken', zegt Meeuwsen. 'In het verleden hebben we wel met migranten en scholieren gewerkt, maar dit vinden we veel waardevoller. Ze krijgen een vaste prijs per pot en mogen hun eigen tempo bepalen.'


Meer bestelmomenten

Escaro levert planten aan exporteurs en cash-and-carrybedrijven, vooral aan de veilingen van Royal FloraHolland. 'De afgelopen jaren zijn er steeds meer bestelmomenten gekomen, tot wel drie of vier per dag, en hebben we te maken met steeds kleinere orders', zegt Meeuwsen.

'Het is voor ons geen haalbare kaart om drie keer per dag met een paar bakjes naar het westen van het land te rijden. Daarom werken we sinds twee jaar samen met Handelskwekerij Lock in 's-Gravenzande. Zij houden onze planten op voorraad, zodat we onze producten toch snel en flexibel kunnen uitleveren.' Daarnaast is Escaro aangesloten bij KANplant, waarin twaalf kwekers uit de regio Arnhem-Nijmegen samenwerken op het gebied van promotie, transport en inkoop.


Coronacrisis

Na de eerste schrik bij het begin van de coronacrisis, waarin de kwekerij planten moest weggooien, ontstond later in het jaar een tekort aan planten. 'De prijzen gingen omhoog en dat heeft ons geen windeieren gelegd', zegt Meeuwsen. 'Ook de langere termijn zien we positief in. Het is een trend om tegels uit tuinen te vervangen door planten. Verder stimuleert de overheid de aanleg van sedumdaken, een relatief goedkope oplossing om een bijdrage te leveren aan het stikstof- en CO2-probleem. En ze zorgen op warme dagen ook nog eens voor verkoeling.'

De kwekerij gebruikt weinig energie, omdat de kassen in de winter alleen vorstvrij hoeven te blijven en belichting niet nodig is. De kweekpotten en trays zijn van gerecyclede en recyclebare kunststof. Voor de bestrijding van wolluis zetten de kwekers roofkevers in en vangplaten en linten om trips en sciara tegen te gaan.


Sedum sieboldii is het hoofdproduct van Escaro.
Sedum sieboldii is het hoofdproduct van Escaro. © Vidiphoto

Dankzij groene stroken langs de velden zoeken veel insecten hun toevlucht in brandnetels en distels in plaats van in de vetplanten. 'In die stroken zitten zelfs lieveheersbeestjes', zegt de ondernemer. 'Het is alleen jammer dat de handel nog steeds vraagt om planten die 100 procent vrij zijn van insecten.'


Open voor particulieren

Op vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag is de kwekerij opengesteld voor particulieren, die dan een kijkje in de kas kunnen nemen en planten kunnen kopen. 'Wat omzet betreft is dat nog geen procent, maar het is toch zinvol om anderen bij ons werk te betrekken', vindt Meeuwsen, die ook voorzitter is van Kom in de Kas regio Arnhem-Nijmegen.

'Ze kunnen hier het hele proces, van stek tot eindproduct zien. Stedelingen beslissen mee over de toekomst van boeren en tuinders en driekwart heeft geen idee wat wij doen. En dat terwijl de innovatiekracht van de Nederlandse tuinbouw een paradepaardje is voor de hele wereld.'


Sempervivum tectorum is winterhard.
Sempervivum tectorum is winterhard. © Vidiphoto


500.000 tot 600.000 vetplanten per jaar

Handelskwekerij Escaro in Ressen is MPS-A- en GAP-gecertificeerd en heeft drie vaste medewerkers. De binnenruimte is 1,3 hectare groot en de buitenruimte 0,4 hectare. De productie ligt rond de 500.000 tot 600.000 planten per jaar in de potmaten 8,5, 10,5 en 12 centimeter en op aanvraag ook in kleinere of grotere maten. Bij tuincentra en bloemisterijen zijn de vetplanten vaak onderdeel van arrangementen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer