'Weerbaarheid'

Ik weet het even niet meer. Ik leg u uit wat ik bedoel. Het begint altijd met een e-mail, een week voor de deadline. De redacteur wenst je succes en inspiratie. Wat er echt gebeurt, is interessant om te omschrijven. Het komt nog het dichtst in de buurt van de voorbereiding op de proefwerkweek van de kinderen. Tenminste, zo was het bij mij vroeger.

%27Weerbaarheid%27
© Nieuwe Oogst

Je zet het in de agenda en denkt: ach, nog tijd genoeg. Het werk gaat voor. Daarna het gezin, dan de sportavond. Iedere keer is er wel iets wat belangrijker, leuker of vooral makkelijker is dan achter je scherm te kruipen om je gedachtes te noteren.

Met het verstrijken van de dagen krijg je steeds vaker aandacht voor zaken. Alsof je onderbewuste je probeert te helpen met het vinden van een goed onderwerp. Een ontmoeting met een vriend van vroeger kan niet, want dat heeft niets met de sector te maken. Een discussie in de familie grijpt me aan, maar is net iets te privé. Er is sprake van een soort van moreel verzet. Dan maar een nachtje slapen. Hopen dat het onderwerp van de column tijdens het slapen of douchen me gewoon te binnen schiet.

Ik loop tijdens mijn wekelijkse rondgang met onze kwekerijvoorman Mark op een van onze percelen. Er zijn afwijkende planten gemeld. De symptomen zijn nieuw. Ik besef ineens dat dit is waar het om draait. De pas geënte appelboompjes zijn in april geplant en hebben wortels en verse scheuten gevormd. De spanning of ze goed aanslaan, went nooit.

We lopen kilometers met de ogen gericht op vreemde blaadjes of groei, als ik me realiseer dat we een prachtig vak hebben

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

We lopen kilometers met de ogen gericht op vreemde blaadjes of groei, als ik me realiseer dat we een prachtig vak hebben. In de natuur, met de natuur. Als ik dat zeg, zegt Mark dat hij liever ander werk zou doen. Ik schrik even uit mijn genietmodus. Wil hij weg? Hij vervolgt met dat hij liever bomen aan het aanbinden is dan afwijkende planten aan het zoeken. Enigszins gerustgesteld loop ik verder.

Als ik bij het avondeten wil vertellen over mijn dag, is de jongste me voor. Ze legt uit dat ze het niet eens is met een leraar en heeft er wat over gezegd. Vervolgens zijn ze tot overeenstemming gekomen. Ik geniet ervan dat ze weerbaar is. Dat is iets waar we bij onze gewassen ook naar op zoek zijn. We willen dat onze mensen flexibel zijn. Zich niet uit het veld laten slaan. Sterk zijn. Hoe ga je om met de steeds weer veranderende omstandigheden in ons vak?

Ineens weet ik waar ik deze column over had kunnen schrijven: weerbaarheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer