Kamer stelt strengere normen aan veetransport

De temperatuurgrens waarbij veetransport op warme dagen nog mag, moet naar beneden. Een motie van de PvdD met die strekking is afgelopen nacht aangenomen door de Tweede Kamer. Ook andere voorstellen voor meer dierenwelzijn kregen voldoende steun.

Kamer+stelt+strengere+normen+aan+veetransport
© Henk Riswick

De maximale temperatuur voor diertransporten ligt nu op 35 graden en dat moet naar 30 graden, vindt een Kamermeerderheid. Volgens indiener van de motie PvdD-Kamerlid Leonie Vestering krijgen dieren al bij 24 graden last van de warmte en lijden ze bij temperaturen tussen de 26 en 29 graden al aan hittestress.


Demissionair landbouwminister Carola Schouten toonde zich tijdens het debat voorafgaande aan de stemming geen voorstander van de PvdD-motie. Zij benadrukte dat voor de verschillende soorten vee verschillende grenzen vastgesteld moeten worden en ook de duur van het transport uitmaakt. Bovendien heeft het kabinet de limiet van 35 graden net vorig jaar ingesteld. 'Er zijn echt stappen vooruit gezet.'

De motie kreeg een krappe meerderheid van 81 stemmen voor dankzij steun van PVV en D66. Deze partijen zorgden er eveneens voor dat een PvdD-motie voor een tijdslimiet voor wachttijden bij slachterijen werd aangenomen. Deze motie verzoekt de regering om wettelijk vast te leggen dat de wachttijd bij het slachthuis tot de start van het uitladen maximaal vijftien minuten mag bedragen.


Verbod drijfmiddelen

De Kamer stemde ook in met een verbod op het gebruik van drijfmiddelen als kleppers en prikstokken in slachterijen. Dit naar aanleiding van de rel over misstanden bij slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe. Minister Schouten stelde echter dat Nederland dit niet eenzijdig kan invoeren, aangezien het hier EU-regels betreft.

Voorstellen van de dierenpartij om bij hoge temperaturen te komen tot lagere bezetting van veewagens en stallen kregen onvoldoende steun in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw kreeg op voorspraak van de PvdD nog een dierwelzijnsverzoek op haar bordje. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt haar een plan van aanpak op te stellen voor het voorkomen van ziekte en sterfte onder geitenbokjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer