Jumbo wil meer langetermijnrelaties met boeren en telers

Om meer stabiliteit in de keten te bewerkstelligen, streeft Jumbo naar meer langetermijnrelaties met haar boeren en telers. Dat is een van de uitkomsten van de vijf tafelsessies die de supermarktketen heeft georganiseerd.

Jumbo+wil+meer+langetermijnrelaties+met+boeren+en+telers
© Dirk Hol

Boeren en telers benadrukken dat zij baat hebben bij een nauwere samenwerking en langetermijnafspraken met grote afnemers, meldt Jumbo naar aanleiding van de gesprekken. Betrokkenheid en financiële zekerheid vergroten volgens de supermarktketen de bereidwilligheid om te investeren in duurzaamheid en verdere kwaliteitsverbetering.

Jumbo wijst erop dat ze goede ervaringen heeft met de partnerschappen wat betreft dierenwelzijn en verduurzaming die ze afgelopen jaren is aangegaan met bijvoorbeeld Nederlandse pluimveehouders (Nieuwe Standaard Kip) en melkveehouders (zuivel met het Beter Leven-keurmerk).


Tijdens de vijf bijeenkomsten in juni hebben boeren, telers en andere ketenpartners die aan het Jumbo leveren en landbouworganisaties ideeën uitgewisseld over het toekomstbestendiger maken van de voedselketen. De aanwezige partijen uit de voedselketen van Jumbo willen toewerken naar een situatie waarin innovatie en verdere verduurzaming de norm zijn en waarin het mogelijk blijft een gezonde boterham te verdienen. De sessies zijn benut om gezamenlijk de kansen en uitdagingen in kaart te brengen, aldus de retailer.


Niet vrijblijvend

Chief Operating Officer (COO) Cees van Vliet van Jumbo noemt de bevindingen uit de sessies 'van grote betekenis'. 'Van meet af aan hebben we gesteld dat het niet bij vrijblijvende constateringen mag blijven. Neem de waardering voor en trots op land- en tuinbouwproducten van Nederlandse bodem. Dat gaan we in gezamenlijkheid veel actiever oppakken en uitdragen.'

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland is een van de initiatiefnemers van de gesprekken met de supermarktketens. Hij waardeert het dat Jumbo samen met de agrarische sector meerwaarde wil creëren. 'Dat begint met het goed in kaart brengen van de bestaande uitdagingen en het vinden van overeenstemming over de economische en maatschappelijke betekenis van de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Deze eerste tafelsessies dragen daar zeer aan bij.'

Een vervolgstap is om nieuwe onderscheidende producten te ontwikkelen die voorzien in de behoefte van de consument en die zorgen voor een gezond verdienmodel van alle ketenpartners in de Jumbo keten, zegt Van der Tak. 'Onze inzet is: bij een extra inspanning hoort een extra beloning.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer