Bijna alle vleesvarkens in eigen land verwerkt

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 5,4 procent meer vleesvarkens door Nederlandse slachterijen verwerkt, dan in dezelfde periode in 2020. De levende export kelderde met ruim 46 procent. Het aandeel vleesvarkens dat in eigen land wordt geslacht stijgt van circa 91 procent naar rond de 95 procent.

Bijna+alle+vleesvarkens+in+eigen+land+verwerkt
© Archief Varkens.nl

Tot midden mei 6,02 miljoen vleesvarkens verwerkt door Nederlandse slachterijen, blijkt uit marktcijfers van RVO.nl. Dat zijn ruim 308.000 varkens meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is grotendeels toe te schrijven aan de fors gedaalde export van vleesvarkens naar met name Duitsland.

In dezelfde periode als vorig jaar zijn er ruim 250.000 minder vleesvarkens uit Nederland afgezet bij Duitse slachterijen. Dat betekent iets meer dan een halvering van de levende export naar dat land. In totaal werden in de eerste 18 weken van dit jaar ongeveer 276.000 vleesvarkens geëxporteerd, vorig jaar waren er dat op hetzelfde moment zo'n 509.000 varkens.


Meer gewicht

Het gemiddelde slachtgewicht bij Nederlandse varkensslachterijen was tot medio mei 100 gram per geslacht varken lager dan vorig jaar. Dat daalde van 101,1 kilo naar 101,0 kilo per varken. In combinatie met het hogere aantal geslachte dieren betekent het toch dat de verwerkers ruim 30.000 ton meer varkensvlees hebben omgezet.

Het gemiddelde vleespercentage pakt dit jaar tot nu toe gemiddeld 0,03 procent hoger uit. Het vleespercentage van de in Nederland geslachte varkens zit momenteel op 58,90 procent. Op hetzelfde moment in 2020 was dat 58,87 procent vlees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer