Tuinbouwareaal in open grond groeit gestaag

Het areaal dat in Nederland wordt gebruikt voor de teelt van tuinbouwgewassen in de open grond neemt komend jaar toe met 2.000 hectare. Dat betekent een groei van meer dan 2 procent.

Tuinbouwareaal+in+open+grond+groeit+gestaag
© DIRK HOL

Het areaal tuinbouwgewassen in de open grond of vollegrond was in het jaar 2000 nog 81.060 hectare. Door gestage uitbreiding in de afgelopen twintig jaar is dat inmiddels uitgebreid tot 95.120 hectare. Dat blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde.De groei van het areaal komt dit jaar voor rekening van vrijwel alle tuinbouwsectoren met uitzondering van de fruitteelt. De oppervlakte aan fruitaanplanten in de open grond daalde met 200 hectare tot 19.740 hectare. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de verdere terugloop van het appelareaal, ook staan er in Nederland minder blauwe bessen dan voorgaande twee jaren.


Verdubbeling pioenrozen in vijf jaar

Het areaal bloembollen is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren. De kleine uitbreiding dit jaar is te danken aan de gladiolen en dahlia's. De onbedekte teelt van bloemen stijgt door met bijna 300 hectare tot ruim 3.800 hectare. Vooral pioenrozen doen het goed met een verdubbeling van het areaal in vijf jaar. Verder stijgt het areaal bloemen dat geteeld wordt voor het zaad ook snel.

De oppervlakte aan boomkwekerijgewassen en vaste planten stijgt dit jaar met bijna 500 hectare tot een totaal van 17.180 hectare. Deze sector heeft sinds het jaar 2000 een areaalgroei doorgemaakt van zo'n 36 procent. Boomkwekers gebruiken vooral meer teeltoppervlakte voor bos- en haagplantsoen en laan- en parkbomen. Verder is de omvang van de potplantenteelt weer op het niveau van vijf of zes jaar geleden.


Vollegrondsgroenten 1.000 hectare in de plus

Tot slot stijgt het areaal vollegrondsgroenten met meer dan 1.000 hectare tot een totaal van 27.090 hectare. Ten opzichte van vorig jaar is er onder meer uitbreiding in de teelt van bloemkool, broccoli, komkommerachtigen, prei en spruitkool. Verder vraagt de opkweek van plantmateriaal voor tuinbouwgroenten ook steeds meer areaal in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer