MPS-ABC en geïntegreerd telen: Van der Starre zet een stapje extra

Sommige bedrijven gaan nog een stapje verder in het bieden van transparantie naar markt en maatschappij. Het bedrijf Van der Starre met locaties in Waddinxveen, Boskoop, Nieuwekerk aan de IJssel en Ridderkerk is naast MPS-ABC- ook MPS-GAP-gecertificeerd en deelnemer aan MPS-ProductProof. 'Zo laten we aan de klant zien dat we onze klimplanten produceren met zorg voor het milieu', vertelt Joost van der Starre, bedrijfsleider van de locatie in Waddinxveen.

MPS%2DABC+en+ge%C3%AFntegreerd+telen%3A+Van+der+Starre+zet+een+stapje+extra
MPS
© MPS

MPS-ProductProof toont op productniveau aan dat bepaalde werkzame stoffen niet voorkomen en niet zijn toegepast in de teelt. Een kweker registreert de gewasbeschermingsmiddelen en via onafhankelijke monsternames wordt aangetoond dat bepaalde stoffen niet zijn gebruikt.

'Ik vind het belangrijk transparant te zijn naar de klant toe. Bovendien vragen mijn klanten ook om de certificaten. We maken ook onze eigen etiketten en zetten hier informatie op over de plant. Zo kunnen wij direct aan de consument laten zien wat onze plant zo bijzonder maakt', zegt Van der Starre.

Ik streef altijd naar een 10, waarom zou ik genoegen nemen met een 9?

Joost van der Starre, plantenteler in Waddinxveen

Van elkaar leren

Het kweken van allerlei soorten klimplanten is waar Van der Starre goed in is. Gewasbeschermingsmiddelen worden hierbij maar zelden gebruikt. 'We maken gebruik van geïntegreerd telen (IPM) door natuurlijke vijanden en schimmels. Iedere maandag scouten we. Zo kunnen we plaatselijk bestrijden wanneer dat nodig is. Dat doen we 's avonds, zodat onze medewerkers hier geen last van hebben. We zitten ook regelmatig om de tafel om van elkaar te leren hoe we het nog beter kunnen doen. Het is ons doel om uiteindelijk onze planten te kweken zonder dat daar gewasbeschermingsmiddelen aan te pas komen', vertelt de bedrijfsleider.

Goed rentmeesterschap voor de omgeving en het milieu zit al lang in het DNA van Van der Starre. Al in 1994 won hij de tuinbouwmilieuprijs 'de Zilveren Wesp' voor het circuleren van water en voor het zorgen dat er geen middelen in het oppervlaktewater kwamen. Dat doet het bedrijf trouwens nog steeds. 'We vinden een duurzame samenleving belangrijk. Wij proberen zo goed mogelijk ons steentje hieraan bij te dragen. Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen.'

Weerbare plant

Het bedrijf is zelfvoorzienend in uitgangsmateriaal. Het uitgangsmateriaal komt van de moederplant. Om een zo sterk mogelijke plant te krijgen, worden de stekjes in de basis zorgvuldig geselecteerd. 'Zo kweken we een sterke plant en voorkomen we dat we planten in leven houden die meer aandacht nodig hebben of later alsnog wegvallen. Het zorgt er ook voor dat we uiteindelijk minder middelen hoeven te gebruiken, omdat de plant weerbaarder is', aldus Van der Starre.

Bij de uitgang van de kwekerij zit een kat tussen de medewerkers. 'Ook die zorgt ervoor dat we geen planten hoeven weg te gooien. De kat houdt de muizen buiten die anders de wortels van onze klimplanten kapot knagen.'

Op een na hoogste kwalificatie

Onlangs is er nog een auditor van MPS-ECAS op bezoek geweest. Het bedrijf is MPS-A-gecertificeerd, de op een na hoogste kwalificatie binnen MPS-ABC. Van der Starre: 'De auditors zijn vaak opgegroeid in de tuinbouw, dat geeft vertrouwen en rust tijdens de audit.'

Toch is Van der Starre wel teleurgesteld dat het bedrijf nog geen A+ kwalificatie heeft. 'Dit komt doordat we relatief veel meststoffen gebruiken. We telen zeer intensief, dat zou meer mogen worden meegenomen in de beoordeling. Ik streef altijd naar een 10, waarom zou ik genoegen nemen met een 9? MPS-ABC drijft ons zo wel om nog zuiniger aan te doen met het verbruik van middelen.'

• Lees ook meer over de MPS-GAP-certificering

MPS

MPS maakt duurzaamheid toegankelijk, transparant en meetbaar voor de internationale sierteeltketen. We zijn een one-stop-shop met datagedreven tools en...

Lees verder »

Meer van MPS

Lees ook

Meer artikelen van MPS »

Artikelen over MPS