Thuiskweker Sap biedt ruimte voor hobbyisten en recreanten
Thuiskwekers zijn kleine kwekers die zelf jonge planten opkweken en direct verkopen aan consumenten. De bedrijven zijn beperkt open, vooral in de lente. Kwekerij Sap in Heemskerk is zo'n bedrijf. 'We dragen bij aan het welzijn', zegt Bob Sap.

Cor Sap begon in 1978 met een kasje van 2.000 vierkante meter voor thuisverkoop. In die tijd was Heemskerk nog een belangrijk tuinbouwgebied met veel bolbloemen en kleine kassen. Nu is het een druk bewoond gebied met veel vrijstaande woningen. De tweede generatie Sap heeft het bedrijf uitgebouwd tot 15.000 vierkante meter verkoopkas en 5.500 vierkante meter opkweek- en verwerkruimte.
Kwekerij Sap heeft de bijnaam 'klein Floriade'. In de grote kassen groeien bijna alle kuip-, perk-, hangende en vaste planten die iemand voor zijn tuin nodig heeft. Of alleen voor afleiding. Want Bob Sap realiseert zich dat zijn bedrijf vaak een uitje is voor oude en soms ernstig zieke mensen.
'Ik herken ze wel, mensen die wekelijks een rondje komen lopen en niets kopen. Maar hoe mooi is het dat we ook op die manier kunnen bijdragen aan hun welzijn?', zegt de kweker. Toch lukt het de meeste bezoekers niet om met lege handen te vertrekken. Wat opvalt, is hun zoektocht naar een speciaal product of voor een plaats in de tuin.

De vijf vaste medewerkers hebben veel plantenkennis, vaak opgedaan in vele jaren dienstverband. Sap: 'Wij hebben gelukkig heel betrokken mensen. Die begrijpen dat het in deze periode moet gebeuren. We zijn open van 1 februari tot half juli. In die periode maken ze meer uren per week dan in de rest van het jaar.'
In de winter verkoopt Kwekerij Sap nog kerstbomen. Dat zijn ook een paar drukke weken, in december. En tot 2019 teelde de ondernemer nog jaarrond varens voor de veiling, maar daar is hij in coronapandemie mee gestopt, toen het gas te duur werd.
In de winter verkoopt het bedrijf alleen violen en vaste planten. Volgens Sap was zijn vader een pionier, die 25 tot 30 jaar geleden is begonnen met violen in een hangende zak. 'Dan kochten we stevige zakken en brandden daar met een soldeerbout gaten in.' De hangende violen zijn zo'n succes dat ze daar nu vierduizend per jaar van maken. De zakken leveren ze met de gaten er al in.
Eerste zonnetje
Tot maart gaan de deuren van de kwekerij niet automatisch open. Ze zijn niet op slot. Als iemand binnenkomt, gaat er een zoemer. 'Mensen willen vaak bij het eerste zonnetje al planten kopen. Dat is te vroeg. Ik moet soms streng zijn. Sommige producten, zoals de streptocarpus, zijn zeer gevoelig voor vorst en koude regen. Om klachten te voorkomen, zet ik die eerst nog een tijdje in de opkweekkas, waar de klanten niet mogen komen', zegt de kweker.

Sap krijgt zijn jonge planten aan huis geleverd door Mark Schuitemaker, een zelfstandige handelaar van jonge planten. Via hem kan hij kleine partijen planten kopen van wereldwijde veredelaars als Syngenta en Florensis, maar ook bijzonderheden bij bijvoorbeeld Smit Kwekerijen in het Groningse Sappemeer.
Rechtstreeks kopen is geen optie. Daarvoor zijn de partijen te klein. 'Niet alle producten hebben we zelf opgekweekt. De pioenen bijvoorbeeld koop ik bij De Bosrand. Ook houtige gewassen als rozen en struiken koop ik alleen in', vertelt de ondernemer.
Zijn klanten komen uit de verre omgeving, tot Utrecht aan toe. Sap: 'Echte tuinliefhebbers gaan op pad voor specialiteiten. Wij hebben bijvoorbeeld Brunnera macrophylla. Wij noemen het zilverhart. Deze bloeiende plant met blauwe bloemen kan 30 tot 50 centimeter hoog worden.' Maar de meeste omzet zit in bekende soorten als petunia en geranium. In totaal heeft de kweker ongeveer 250 soorten, waaronder 60 vaste planten.
Extra uitdagingen
Al die verschillende soorten geven ook extra uitdagingen: watergift en verzorging, administratie, financieel en regelgeving. Sap: 'Voor het Milieu Project Sierteelt (MPS)-keurmerk moet ik per soort apart bijhouden welke gewasbeschermingsmiddelen ik heb gebruikt. Dat is gebaseerd op de grote kwekers voor de retail en tuincentra. Die hebben vaak kassen vol staan met één product. Maar hier staan honderden kleine partijen door elkaar heen.'
De manier van opkweken, in een koele droge kas, heeft een gunstig effect op de ziektedruk. Bovendien gaan de planten weg, voordat ze oud worden. 'Ik heb daardoor bijna nooit last van spint of trips. Een enkele keer van bladluizen, maar die zijn biologisch goed te bestrijden', zegt de Noord-Hollandse kweker.
De mooiste dag is zondag, vindt Sap. Met een brede lach op zijn gezicht zegt hij: 'Dan loop ik 's ochtends door de kas met allemaal bloeiende planten. Even controleren, hier een blaadje plukken, daar een beetje extra water. Er is toch niets mooiers dan dat?'

Bedrijfsgegevens
Bob Sap is eigenaar van Kwekerij Sap in het Noord-Hollandse Heemskerk. Het bedrijf heeft 15.000 vierkante meter in gebruik voor de teelt en 5.500 vierkante meter als verkoopruimte Kwekerij Sap is gespecialiseerd in eenjarig perkgoed en zomerbloeiers. Het bedrijf verkoopt ongeveer 800.000 planten. Er werken vijf vaste medewerkers.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Valtra T234D
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag18° / 5°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 7°10 %