Van Dijk: 'Nooit overwogen om niet te registreren voor milieucertificaat'

Een product in de schappen dat op een duurzame manier is geproduceerd: dat is volgens velen de toekomst van de sierteeltsector. Digitale milieuregistratie en -certificatie wordt hierdoor steeds meer een license to produce. Kwekerij Michelle van Dijk en Raadschelders Varens rijgen de certificaten aan elkaar: MPS-ABC, MPS-GAP en MPS-SQ. Wat was hun reden om te beginnen met certificeren?

Van+Dijk%3A+%27Nooit+overwogen+om+niet+te+registreren+voor+milieucertificaat%27
MPS

Direct toen Kwekerij Michelle van Dijk in 1999 in De Lier startte, sloot deze zich aan bij MPS. 'Eerlijk gezegd dacht ik dat registreren er gewoon bij hoorde. Dat vind ik namelijk echt. Ik was stomverbaasd toen ik hoorde dat veel telers geen milieucertificaat hebben. Ik heb dus ook nooit overwogen om niet te registreren', zegt de leliekweker.

'Anno 2021 hoort het gewoon bij wat de maatschappij, de consument, van je verlangt', vervolgt Van Dijk. 'En ik wil zelf ook schoon produceren. Ik heb naast de kwekerij een baan als reisgids op de noordpool. Daar zie ik plastic aanspoelen. Dus mijn potten zijn van gerecycled plastic en ze zijn zelf ook weer 100 procent recyclebaar.'

Het voordeel dat wij van deze certificaten hebben, is dat we kritisch naar ons bedrijf kijken

Kelly Raadschelders, eigenaar van Raadschelders Varens

Vooruitgang

Met 0,3 hectare ornithogalum (zuidenwindlelies) liep Van Dijk regelmatig tegen ongebruikelijke problemen aan. 'Ik gebruik heel kleine hoeveelheden gewasbeschermingsmiddel. Dat gaat met tiende grammen en milliliters. Het systeem kende alleen halve en hele grammen, dus dan vulde ik dat maar in', lacht ze.

Michelle van Dijk in haar kas.
Michelle van Dijk in haar kas. © MPS

Toch kaartte de kweker dit aan bij MPS, omdat ze dacht dat meer kleine bedrijven daarmee worstelden. MPS paste daarop het systeem aan. Sinds december 2020 kunnen kleine hoeveelheden exact worden geregistreerd, zodat ook telers die heel weinig gebruiken kunnen zien of ze vooruitgang boeken.

Heeft Van Dijk iets aan de MPS-registratie voor haar eigen bedrijf? 'Wat ik eraan heb, is het inzicht dat mijn klanten via de MPS-certificering krijgen. Mijn planten gaan voornamelijk naar bloemisten en die stellen geen eisen en vragen niet om keurmerken zoals Ikea of Intratuin dat doen. Maar ze willen wel graag weten wat ik doe. Met het MPS-A-certificaat kan ik dat laten zien.'

Voordeel

Kelly Raadschelders, eigenaar van het 6 hectare grote varenbedrijf Raadschelders Varens, kijkt zelf nauw naar het middelen-, energie- en watergebruik. 'Het voordeel dat wij van deze certificaten hebben, is dat we kritisch naar ons bedrijf kijken. Waar kunnen we het nog beter doen, waar kunnen we nog minder water of gewasbeschermingsmiddelen gebruiken? Dat scheelt ook simpelweg geld.'

Kelly Raadschelders met haar vader Jan Raadschelders.
Kelly Raadschelders met haar vader Jan Raadschelders. © MPS

De varenkweker belt met MPS als ze een score van het bedrijf ziet terugzakken. 'Dan helpen ze me uitzoeken waar dat aan ligt. We willen het milieu gewoon zo min mogelijk belasten. Als de markt er dan ook nog nadrukkelijk om vraagt, wil je die certificaten gewoon halen.'

Thuis in tuinbouw

Je kunt het maar beter zelf organiseren dan dat het je door ambtenaren wordt opgelegd, was de gedachte in huize Van Dijk 25 jaar geleden. 'MPS komt uit de tuinbouw voort. Groei van een organisatie brengt altijd veranderingen met zich mee, maar je merkt nog steeds dat de auditoren thuis zijn in de tuinbouw. Het zijn zeker geen mensen die nog nooit een plant hebben gezien voordat ze bij je binnenstappen.'

• Lees meer op de website van MPS

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MPS. De komende maanden publiceert deze kennispartner elke maand een artikel met een bepaald thema. Februari staat in het teken van uitgangsmateriaal.

MPS

MPS maakt duurzaamheid toegankelijk, transparant en meetbaar voor de internationale sierteeltketen. We zijn een one-stop-shop met datagedreven tools en...

Lees verder »

Meer van MPS

Lees ook

Meer artikelen van MPS »

Artikelen over MPS