Wojciechowski: 'Hervorming GLB in voordeel boeren'

De landbouwministers van de EU hebben het voorlopige akkoord dat afgelopen vrijdag met het Europees Parlement is gesloten over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) goedgekeurd. Hierdoor is de invoering een stap dichterbij gekomen. Het beleid is in het voordeel van boeren, benadrukt Eurocommissaris Wojciechowski.

Wojciechowski%3A+%27Hervorming+GLB+in+voordeel+boeren%27
© Europese Unie

De overeenkomst maakt de weg vrij voor een eerlijker, groener en meer prestatiegericht GLB', zegt de Portugese landbouwminister Maria do Céu Antunes. 'Het nieuwe GLB versterkt de milieumaatregelen en omvat ook bepalingen om te zorgen voor meer gerichte steun voor kleinere landbouwbedrijven en om jonge landbouwers te helpen het beroep uit te oefenen.'


Do Céu Antunes benadrukt dat het GLB niet is bedoeld om de sector helemaal om te gooien. 'Het is juist een beleid dat snel kan worden ingevoerd. Het is een beleid dat boeren helpt en tegelijkertijd zorgt voor voedselzekerheid in Europa. Het is een beleid dat voorziet in een gemoderniseerd GLB dat de overgang naar groenere en klimaatvriendelijkere landbouw ondersteunt, het respect voor sociale en arbeidsrechten vergroot en ervoor zorgt dat boeren concurrerend blijven zonder iemand buiten te sluiten.'


Kleine boeren

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski onderschreef de woorden van de Portugese minister. 'Het is mijn overtuiging dat een milieuvriendelijk landbouwbeleid in het voordeel is van boeren. Ik denk ook dat boeren blij zijn met deze verschuiving naar vergroening in het landbouwbeleid.'

Wojciechowski was vooral positief over de verbetering van de positie van kleine boeren. Hiertoe rekent hij ondernemingen met een areaal van maximaal 10 hectare, die samen ongeveer tien procent van de agrarische grond in Europa beheren. Kleine boeren worden bevoordeeld in de regelgeving en kunnen met de nieuwe vergoedingen voor vergroening een reële aanvulling op hun inkomen genereren. Lidstaten krijgen de mogelijkheid om daar een eigen invulling aan te geven.


Prestatiegericht GLB

De hervorming omvat ook een verschuiving van een focus op naleving naar een prestatiegericht GLB. Dat geeft lidstaten de vrijheid om op maat gemaakte beleid te voeren op basis van de nationale strategische plannen en specifieke doelstellingen per lidstaat. De lidstaten hebben tot 31 december 2021 de tijd om hun ontwerpen van nationale strategische plannen ter goedkeuring voor te leggen aan de Commissie.

Het nieuwe GLB wordt ingevoerd op 1 januari 2023. Voor het zo ver is worden de resterende technische details van het voorstel uitgewerkt. Daarna moeten deze nog formeel worden goedgekeurd door zowel het Europees Parlement als de Raad van Europese landbouwministers. Het nieuwe GLB bestrijkt de periode 2023-2027; tot die tijd blijft een in 2020 afgesproken overgangsregeling gelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer