Duitse slachterijproef met heliumverdoving varkens

Kooldioxide als bedwelmingsmiddel voor varkens in slachterijen ligt onder vuur. Recente opnamen in een Duitse slachterij in Kulmbach versterken de roep om alternatieve verdovingsmethoden. Een pilotsysteem met helium start in oktober in samenwerking met dat slachthuis.

Duitse+slachterijproef+met+heliumverdoving+varkens
© Twan Wiermans

Alle grote varkensslachterijen in de Europese Unie passen CO2-verdoving toe. Het is wettelijk toegestaan en relatief goedkoop, maar op gebied van dierenwelzijn zijn er kritiekpunten. De tijd voordat bewusteloosheid intreedt, duurt te lang. Dieren krijgen last van kortademigheid, waardoor paniek ontstaat.

Het bedrijfsleven en de wetenschap zoeken naar alternatieve bedwelmingsmethoden. Het Max Rubner Instituut (MRI) in Kulmbach concludeerde tien jaar geleden al dat bedwelming met het edelgas helium een diervriendelijke methode was die de kwaliteit van het vlees niet aantast.


Prijs en beschikbaarheid

Ook de economische aspecten van zo'n nieuwe bedwelmingsmethode moesten nog verder worden onderzocht. De prijs en beschikbaarheid van helium zijn obstakels voor het praktische gebruik ervan, maar ook de eigenschappen van helium.

Helium is namelijk lichter dan lucht, waardoor de huidige bedwelmingssystemen omgebouwd moeten worden. Het gaat in de meeste gevallen om een gondel die in een kelder gevuld met kooldioxide afdaalt. Ook de veiligheid van het slachthuispersoneel moet geborgd worden.


Medio oktober operationeel

Samen met Stichting Bernd Tönnies en slachthuis Kulmbach ontwikkelt prof.dr. Klaus Troeger, voorheen werkzaam bij het MRI, een pilotsysteem voor verdoving met het edelgas. Het systeem moet medio oktober operationeel zijn. De economische impact van verdoving met helium is een factor van belang. CO2-verdoving kost slechts een paar cent per varken. Bij het gebruik van helium worden de kosten geschat op 1 euro, meldt de Allgemeine Fleischer Zeitung.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer