Vakgroepvoorzitter: 'Niet zomaar alternatief vangmethode pluimvee'

'Het huidige systeem van pluimvee vangen aan de poten is niet van de ene op de andere dag te wijzigen', meldt voorzitter Kees de Jong van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. De sector heeft dat feit tijdens intensief overleg met het landbouwministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

Vakgroepvoorzitter%3A+%27Niet+zomaar+alternatief+vangmethode+pluimvee%27
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

In de Europese transportverordening staat dat vangen van dieren aan de poten niet mag. Er is in die verordening ten onrechte en mogelijk per vergissing geen uitzondering gemaakt voor pluimvee dat volgens de gebruikelijke methode in de hele wereld aan de poten wordt gevangen.

De voorzieningenrechter heeft daarom op basis van een door Wakker Dier aangespannen rechtszaak besloten dat het vangen van pluimvee aan de poten niet mag.


Geschikte methode

Door deze uitspraak is het vangen van pluimvee nu een discussiepunt. De huidige methode is niet zomaar door een andere methode te vervangen. Een andere methode van vangen met de hand, zoals de rechtopvangmethode, zal in ieder geval veel meer tijd en mankracht vergen. Vangen met een machine kan wel in een deel van de vleeskuikenstallen. Alleen zijn er momenteel lang niet voldoende vangmachines beschikbaar en geen medewerkers die met deze machines kunnen werken. Voor het vangen van hennen in bijvoorbeeld een volière is een vangmachine geen oplossing.


Alle betrokken partijen in de pluimveesector werken nu volgens De Jong aan een plan van aanpak. 'We gaan alle mogelijke methoden onder de loep nemen, zodat duidelijk wordt in welk systeem welke methode het beste past. Uitgangspunt zal daarbij altijd zijn het welzijn van de kuikens en hennen. We blijven daar met alle betrokken instanties over in overleg.'


Doorgaan moet

In tussentijd moet het vangen van het pluimvee doorgaan. Anders is het welzijn van het pluimvee volgens De Jong juist in het geding. Zeker ook bij de huidige hoge buitentemperaturen. Daarnaast zou de hele pluimveeketen stil komen te liggen met grote gevolgen voor de werkgelegenheid en de exportpositie van Nederland.

De sector heeft nogmaals aangedrongen op een overleg met de minister om nader over de ontstane situatie te spreken en het grote belang van een Europabreed gelijke handelwijze. De Jong: 'Het is niet verdedigbaar dat de wet in is ons land streng wordt toegepast, maar dat dit in alle andere Europese landen niet gebeurt. Er moet overeenstemming komen in Europa om te zorgen voor een gelijk speelveld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer