Geen+verbod+op+doden+eendagshaantjes
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Geen verbod op doden eendagshaantjes

Landbouwminister Carola Schouten is niet voor een Nederlands verbod op het doden van eendagshaantjes. Ze wijst er op dat de pluimveesector druk bezig is met de ontwikkeling van alternatieven voor het doden van de haantjes in de leghennensector.

Dat schrijft als reactie op vragen van Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP. Ze is positief over het initiatief van Frankrijk en Duitsland om het ontwikkelen van alternatieven voor het doden van eendagshaantjes te bespoedigen door het opzetten van een platform met als doel om het vroegtijdig doden per eind 2021 te kunnen beëindigen. 'Dit is in lijn met de afspraken die ik met de pluimveesector in Nederland heb gemaakt', schrijft ze.

Een verbod in Europees verband en in Nederland ziet ze echter nog niet zitten. Ze vindt dat er eerst meer commercieel toepasbare oplossingen moeten komen. Er zijn verschillende alternatieven, waaronder vanuit het Leidse bedrijf In Ovo, waarbij het geslacht al in het ei bepaald kan worden. Deze technieken staan echter nog in de kinderschoenen.


In Ovo

De Nederlandse pluimveesector heeft sinds 2014 contact met het bedrijf In Ovo. Ook de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn bij de ontwikkeling betrokken. Er is nog regelmatig contact tussen deze partijen. De verwachting is dat de methode dit jaar op commerciële basis kan worden toegepast.

Per jaar worden er in Nederland ongeveer 40 miljoen eendagshaantjes gedood. Deze kuikens worden gebruikt als diervoeding, bijvoorbeeld voor dierentuinen en vogelparken, maar de haantjes gaan ook naar particuliere houders van exotische dieren zoals reptielen.


Dodingsmethode

Volgens Schouten zijn er geen Nederlandse bedrijven bekend die gebruik maken van de shredder als dodingsmethode. Er wordt gebruikgemaakt van gasdoding. Er worden ook geen levende haantjes geëxporteerd om elders te worden gedood.

Een ander alternatief is dat de haantjes worden afgemest, zoals gebeurd met de haantjes voor het concept Kipster. Het hanenvlees wordt verkocht door supermarktketen Lidl. Schouten vindt dit ook goede oplossingen, maar benadrukt dat er wel voldoende afzetmogelijkheden voor moeten zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer