De Limburgse shiitake is booming

De vraag naar shiitakes is de afgelopen jaren flink gestegen. De populariteit van deze paddenstoel groeide tijdens de coronacrisis, omdat consumptie ervan het immuunsysteem zou verbeteren. Sterrenkoks in Limburg gebruiken de shiitake vooral als smaakvol streekproduct. Nu restaurants weer meer klanten mogen ontvangen, groeit bij kwekerij De Petrie in Schandelo de vraag naar shiitakes.

Kweker Tunnus Steegh wil graag iets exclusiefs kweken. De eikenhouten stammetjes voorziet hij zorgvuldig van houten pluggen met schimmel van de shiitake. En daarna begint het lange wachten. Pas na een tot anderhalf jaar krijgen de geënte stammen hun volgende behandeling.

Steegh dompelt het hout 24 uur in een koud bad, waardoor de schimmel een temperatuurschok krijgt. En dat is het begin van het groeiproces van de paddenstoel. Na een week verschijnen de eerste shiitakes al op de boomstammen.


Vraag stijgt

Eén dag in de week rijdt de Limburgse shiitakekweker door de streek om vooral de betere restaurants van zijn paddenstoelen te voorzien. 'Het is mooi dat sterrenkoks met mijn product aan de slag willen. Het is een eerlijk streekproduct. En hoewel het eigenlijk geen paddenstoelseizoen is, stijgt momenteel de vraag wekelijks.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer