Dekstieren KI-Kampen in 'vijfsterrenhotel'

Liggend in het stro, voldoende ruimte en een goed klimaat. Er is nergens op bezuinigd, meer heeft een stier niet te wensen. 'Een vijfsterrenhotel', stelt Gerard Vosman van KI Kampen over de nieuwe stierenstal die eind mei in gebruik is genomen.

Dekstieren+KI%2DKampen+in+%27vijfsterrenhotel%27
© Eigen Foto

In de nieuwe stal bij het spermawinstation bij Dalfsen is plaats voor 26 stieren die sperma produceren. Ze worden individueel gehuisvest. 'Dit is beter voor de spermakwaliteit en geeft meer veiligheid voor de medewerkers.

'In het verleden stonden de stieren aangebonden of in een groepshuisvesting van vijf dieren bij elkaar. Dan besprongen ze elkaar wel eens en dat is natuurlijk niet goed voor de kwantiteit en kwaliteit van het sperma van stieren die twee keer per week moeten produceren', licht Vosman toe.


Alle stieren blijven

In Dalfsen staan in totaal honderd stieren, daarnaast is er nog een wachtstal in Marknesse voor twintig stieren. 'We bewaren in principe alle stieren totdat ze een productie en exterieurfokwaarde op basis van dochters hebben. Ook vriezen we van alle stieren wat sperma in, omdat er iets kan voorvallen, zoals een IBR-uitbraak. Dit is ook de reden dat we twee locaties hebben.

'Soms wordt van een stier met een hoge verwachting, bijvoorbeeld vanwege de triple-A-code of een goede genomics-fokwaarde, iets meer sperma ingevroren', vervolgt Vosman. 'Maar iedere stier kan een hele goede zijn.'

Om het risico op ziektes zo klein mogelijk te houden, komen enkel de verzorgers in de stal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer