Jotani-dochters middelpunt bij KI Kampen

Een kleine 4.000 koeienliefhebbers kwamen af op de open dag van KI Kampen, donderdag in Genemuiden.

Vijf dochtergroepen stonden klaar voor de bezoekers. Zo konden ze de nakomelingen bekijken van Jotani, Martijn, Lukoki, Danshot en Brown Vigor.

Vooral de dochtergroep van de roodbonte stier Jotani had veel bekijks. Melkveehouders wilden met eigen ogen zien of zijn fokwaarde met 118 punten voor totaal exterieur is terug te zien in zijn dochters. Ook was er veel interesse in de nakomelingen van de zwartbonte stier Lukoki. Een outcross-stier met een goede vererving van gezondheidskenmerken.

Brown Vigor

Brown Vigor was in Genemuiden een beetje een vreemde eend in de bijt. Ook van deze Brown Swiss-stier liepen er zes dochters rond. 'Het is niet zo dat veel melkveehouders voor zo'n stier kiezen, maar degenen die hem inzetten zijn enthousiast', zegt Dinand Vosman, woordvoerder van KI Kampen.

Het aantal boeren dat zijn veestapel inkruist met andere rassen is volgens hem klein. 'Ik schat zo'n 1 tot 2 procent van alle melkveehouders. Vanwege de fosfaatwetgeving willen ze vooral veel melk. Deze stieren trekken dus de meeste aandacht.'

Verder was er veel animo voor de wedstrijd veebeoordelen. Veel boeren beproefden op die manier hun exterieurkennis. 'Ze moesten per dochtergroep de beste koe aanwijzen en het dier uitpunten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer